Alles over de Chromecast 4 met Android TV (codenaam Sabrina)

Er gaan veel geruchten over een volgende generatie Chromecast, maar bevestiging over een Chromecast 4 vanuit Google is er nog altijd niet. De sterkste geruchten beschrijven een Chromecast die niet langer via een smartphone of tablet bediend wordt, maar een eigen afstandbediening krijgt. Op het apparaat zou Android TV moeten gaan draaien, waarmee je een veelzijdigere streamer zou krijgen. Wat specificaties betreft zou je moeten denken aan een evolutie van de huidige Chromecast Ultra.

Of de huidige goedkopere Chromecast 3 dan nog blijft bestaan is een vraag die niet beantwoord wordt. We zullen het pas zeker weten als er nieuws vanuit Google zelf komt. Tot die tijd blijft het bij speculatie.

UPDATE juni 2020: krijgt de Chromecast Android TV?

Inmiddels zijn er beelden van de nieuwe Chromecast in handen van XDA-developers waaruit blijkt dat het nieuwe apparaat inderdaad de functies heeft die eerder al in het geruchtencircuit rondgingen. De codenaam is Sabrina en de prijs zou rond de 80 dollar (inmiddels bijgesteld naar beneden, zie de update van september hieronder) moeten worden. Dat lijkt mij een redelijke prijs voor een volwaardig Android TV apparaat. Het zou goed kunnen dat Google dit nieuwe apparaat binnen het Nest ecosysteem gaat uitbrengen gezien de link die er gemaakt wordt met onder andere de Nest deurbel.

UPDATE september 2020: is de releasedatum Chromecast 4 bekend?

De website 9to5google.com heeft informatie in handen gekregen over de nieuwe Chromecast. Het apparaat zal volgens de bronnen in de Verenigde Staten een winkelprijs van 50 tot 60 dollar meekrijgen. Meerdere retailers zouden prijzen in deze range in hun systemen hebben staan. Ook komen er meerdere kleuren beschikbaar. Dat komt overeen met de informatie in de videobeelden die we eerder al zagen. Data in het systeem van de Amerikaanse winkelketen Target suggereert een releasedatum van 30 september.

UPDATE 19 september 2020: nieuwe beelden gelekt inclusief afstandsbediening

De website winfuture.de heeft nieuwe beelden in handen gekregen, waarop de nieuwe Chromecast inclusief afstandsbediening te zien is. Ook hebben ze meer specificaties van de hardware gedeeld.

Nieuwe Google Chromecast 4 Android TV (Sabrina) met afstandsbediening

Het design van de streamer, die volgens de geruchten Google TV gaat heten, komt overeen met de video die we eerder hebben gezien. Op de afstandbediening zie ik een aantal interessante opties.

  • Een aan/uit knop om het apparaat uit te kunnen schakelen. De huidige Chromecast draait namelijk bijna altijd als er spanning op de aangesloten televisie staat.
  • Een volumeknop aan de zijkant en een mute-knop aan de voorkant om snel het volume te kunnen regelen.
  • Sneltoetsen voor YouTube en Netflix om snel de favoriete video‚Äôs te kunnen starten.
  • Een zwarte knop voor Google Assistant om via spraak het apparaat te kunnen bedienen.

De voordelen van dit nieuwe apparaat zijn op het eerste gezicht groot. Het grootste nadeel van de huidige Chromecast vind ik namelijk de bediening via de telefoon. Snel pauzeren is er dan vaak niet bij, zeker niet als de telefoon de verbinding met de Chromecast even kwijt is. Het maakt het apparaat ook eenvoudiger in gebruik voor bijvoorbeeld kinderen en (groot)ouders.

Bewegende beelden van het apparaat en de interface zie je in onderstaande video (kijktijd ongeveer 3 min.)

Wanneer komt de Chromecast 4 uit?

Een definitieve releasedatum is nu nog niet bekend. Er gaan sterke geruchten over 30 september, maar deze zijn nog niet door Google bevestigd. Google heeft wel bevestigd dat er 30 september een event is waarop nieuwe producten gepresenteerd worden, waaronder een nieuwe Chromecast. Zodra er meer bekend is over de nieuwe chromecast, wordt deze pagina verder aangevuld!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.