Kodi instellen voor gebruik met een NAS

Logo's van Kodi en Synology

De mediasoftware van Kodi is werkelijk fantastisch en ik gebruik deze al jaren met veel plezier. In het begin was het nog veel puzzelen om alle settings in orde te brengen, maar ook qua gebruiksvriendelijkheid zijn er de laatste jaren flinke stappen gemaakt. Toch zijn niet alle settings altijd voor de hand liggend en wil ik daar mijn ervaringen delen. We beginnen met de vraag: hoe moet ik Kodi instellen om bestanden van mijn Synology NAS af te spelen? En voor Synology kun je natuurlijk ieder ander merk invullen, maar zelf gebruik ik Synology.

Kodi instellen in 6 stappen

Mijn netwerk bestaat uit enkel systemen met Windows, dus als je iets ander gebruikt kan het volgende mogelijk niet werken. Maar er van uitgaande dat je eenzelfde setup hebt en de NAS reeds binnen het netwerk bereikbaar is, neem je de volgende stappen in Kodi.

Stap 1:

Start Kodi (voor zover je dat nog niet had gedaan) en kies onder Video’s voor Bestanden.

kodi instellen: video

Stap 2:

Kies voor de optie Toevoegen video’s en in de pop-up die volgt voor Bladeren en daarna voor Windowsnetwerk (SMB).

kodi instellen: video - bestanden - toevoegen

Stap 3:

Als het goed is zie je nu alle actieve systemen in je netwerk. In mijn geval zijn dat een laptop en de Synology DS215j die ik simpelweg ‘NAS’ heb genoemd. Kies voor je NAS.

kodi instellen: video bestanden toevoegen NAS

Stap 4:

Nu zie je een overzicht van de mappen op de NAS. Ik kies er in dit voorbeeld voor om mijn map met TV Shows toe te voegen. Klik de juiste map aan en kies OK.

Kodi instellen: Video's op je NAS toevoegen aan Kodi

Stap 5:

Nu je de locatie hebt toegevoegd krijg je onderstaand scherm. Eventueel kun je hier nog meer locaties toevoegen, maar ik klik hier op OK.

Kodi instellen: Tv series op je NAS toevoegen aan Kodi

Stap 6:

Na het kiezen van de juiste locatie moet je Kodi nog vertellen welke inhoud zich in deze map bevindt. In mijn geval zijn het series en selecteer ik de bijbehorende instelling. Daarna klik ik op OK.

Kodi instellen: De juiste scraper in Kodi toewijzen aan de map op je NAS

Vervolgens zal Kodi vragen of de gegevens op de toegevoegde locatie ververst moeten worden. Kies hier voor ja en alle video’s op de bewuste locatie zullen worden toegevoegd aan je bibliotheek.

En hiermee is het instellen van Kodi klaar, je kunt nu in Kodi genieten van alle video’s op je NAS!

Links