Categorieën
Home Cinema

Welke Chromecast moet ik kopen? (2021 update)

De Chromecast bestaat al een behoorlijke tijd en kent inmiddels meerdere versies. Maar wat is nu precies het verschil tussen al die versies? En als je een Chromecast van de eerste of tweede generatie hebt, moet je dan upgraden? Kortom, welke Chromecast moet je kopen in 2021?

Geschiedenis van de Chromecast

De eerste Chromecast kwam in 2013 uit en was direct een succes. De eenvoud van aansluiten en goede ondersteuning van apps zorgden ervoor dat je van iedere televisie een smart tv maakt waarop je heel simpel Youtube of Netflix afspeelt. Daarnaast kun je die apps ook nog eens gewoon vanaf je mobiel bedienen, waardoor je geen extra afstandsbediening hebt of zelfs een computer nodig hebt. En dat allemaal voor het zachte prijskaartje van 40,99 euro. Zelf heb ik vanaf het eerste moment een Chromecast en deze gebruik ik nog steeds met veel plezier op de tweede televisie.

In 2015 kwam Google met een update van de Chromecast. Tegelijkertijd werd ook de Chromecast Audio geïntroduceerd, waarmee je van gewone speakers een slimme streaming variant maakt. Een jaar later, in 2016, werd daar de Chromecast Ultra aan toegevoegd. In oktober 2018 bracht Google wederom een nieuwe versie uit voor de standaard uitvoering.

Eind 2020 werd de Chromecast met Google TV aangekodigd. Het gemak van een Chromecast, maar dan op basis van het Android TV platform en met afstandsbediening! Hiermee gaat Google de directe concurrentie aan met alle populaire Android TV boxen. Dit is de directe opvolger van de Chromecast Ultra.

Meer lezen over video streamen naar je televisie? Lees dan ook: Kodi op je tv afspelen, hoe doe je dat?

Chromecast 3 (2018)

De ‘normale’ Chromecast (ook bekend als Chromecast 2018 of Chromecast 3) is verkrijgbaar voor slechts 40,99 euro en doet in principe alles wat je van een streaming apparaat verwacht. Het apparaatje sluit je aan op een HDMI-poort van je televisie en de stroom kan uit een USB-poort worden gehaald. Na de simpele setup kun je moeiteloos 1080p video (FullHD) van Netflix of YouTube afspelen.

Wat is er nieuw aan de 2018 versie?

 • Nieuw design, maar wel hetzelfde formaat
 • Er is nu ook een witte variant
 • Stabielere verbinding (vooral op 5 GHz netwerken)
 • 1080p 60fps streaming
Chromecast 2018 Zwart

Met een los verkrijgbare adapter kun je ook gebruik maken van een netwerkkabel, maar in mijn ervaring is een goede verbinding via Wi-Fi ruim voldoende voor deze Chromecast.

Waarom de Chromecast 3 kopen?

 • Stream je geen 4K video of heb je geen 4K televisie? Dan is dit de ideale Chromecast voor jou.

Chromecast Ultra

De Chromecast Ultra is het uitgebreidere broertje van de gewone Chromecast. Deze versie kan namelijk 4K Ultra HD en HDR video afspelen. Uiteraard moet je televisie dit ook ondersteunen. Voor de Chromecast Ultra heb je een goede netwerkverbinding nodig. Dit kan via Wi-Fi met een 802.11ac verbinding of via een netwerkkabel. Bij de Chromecast Ultra is de benodigde adapter al meegeleverd. Door de extra functies ligt de prijs van deze versie met 79 euro wel iets hoger.

De opvolger van de Chromecast Ultra is inmiddels geïntroduceerd. Als je overweegt een Chromecast Ultra te kopen, zou ik zeker aanraden om nog even te wachten tot de opvolger ook in Nederland te koop is. Lees ondertussen hier alles over de nieuwe Google Chromecast (4) met Google TV.

Gamen met Google Stadia

Stadia is de nieuwe streaming gaming dienst van Google. Je hoeft dus geen games meer te installeren op een computer, maar speelt direct in HD-kwaliteit op je televisie. In het starterspakket van Google Stadia zitten een controller en een Chromecast Ultra. Heb je al een Chromecast Ultra? Dan kun je met een losse controller ook gamen op je huidige apparaat.

Waarom de Chromecast Ultra kopen?

 • Heb je een televisie die 4K of HDR video kan afspelen en wil je die kwaliteit kunnen benutten? Dan wil je absoluut de Chromecast Ultra hebben.
 • Wil je gebruik gaan maken van Stadia? Ook dan kies je voor de Chromecast Ultra , want Stadia werkt niet met de normale Chromecast.
welke chromecast ultra

Op zoek naar goede apps voor de Chromecast? Lees dan ook: De 9 beste apps voor Chromecast – video, muziek en meer

Chromecast met Google TV

Na veel geruchten was het in oktober 2020 eindelijk zover, de nieuwe Chromecast werd gelanceerd. Dit is de directe opvolger van de Chromecast Ultra. De belangrijkste wijzigingen zijn de toevoeging van het Android TV platform (al heet het nu Google TV) en de afstandsbediening.

Dit is goed nieuws, want het biedt toegang tot alle applicaties die op het platform aanwezig zijn. De vele Android TV boxen maken hier al een paar jaar gebruik van. Met deze nieuwe Chromecast kun je dus ook gebruik gaan maken van Kodi! De afstandsbediening maakt de streamer gebruiksvriendelijker voor bijvoorbeeld kinderen.

Chromecast met Google TV in drie kleuren

Google Stadia

Bij lancering is er nog geen ondersteuning voor Google’s game streaming dienst, maar er is beloofd dat dit in 2021 toegevoegd wordt.

Waarom de Chromecast met Google TV kopen?

 • Wil je 4K video’s afspelen? Of zelfs in HDR? In dat geval is dit de beste Chromecast die je nu kunt kopen.
 • Ben je op zoek naar een Android box met afstandsbediening? Ook dan zit je met deze Chromecast goed. De Chromecast met Google TV presteert namelijk beter dan de concurrentie.

Verschil Chromecast 3, Chromecast Ultra, Chromecast met Google TV

Hier vind je alle verschillen tussen de Chromecast 3, de duurdere Ultra en de Chromecast met Google TV.

Chromecast 3Chromecast UltraChromecast met Google TV
HDMIJaJaJa
Micro-USBJaJaUSB-c
EthernetNeeJaOptioneel via adapter
ResolutieFullHD – 1080p op 60fpsTot 4K Ultra HD, HDRTot 4K Ultra HD op 60fps, HDR10+, Dolby Vision
Wi-Fi – 5 GHzJaJaJa
Wi-Fi – 2,4 GHzJaJaJa
Wi-Fi- 1×2 MISO (hogere snelheid)NeeJaJa
BluetoothNeeNeeJa
AfstandsbedieningNeeNeeJa
Ondersteunde besturingssystemenAndroid, iOS, Mac, WindowsAndroid, iOS, Mac, WindowsAndroid, iOS, Mac, Windows (voor casten)
Ondersteunt Google StadiaNeeJaVanaf 2021

Chromecast Audio

Met de Chromecast Audio kun je eenvoudig de audio van apps als Spotify en Google Play Music naar andere apparaten streamen. Enige voorwaarde is dat het ontvangende apparaat een 3,5 mm aux-ingang heeft. Zo maak je van een oude versterker of een paar ‘domme’ speakers ineens een modern streaming apparaat! De Chromecast Audio speelt dus geen video af.

De Chromecast Audio is inmiddels al enige tijd uit productie en niet meer nieuw verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk wel proberen er op de tweedehands markt nog aan te komen.

 • Wil je makkelijk je muziek kunnen streamen naar een stel speakers of een oudere versterker? Dan is de Chromecast Audio voor jou ideaal.
welke chromecast audio

Moet ik mijn Chromecast upgraden?

Als je al een Chromecast hebt, kun je je natuurlijk afvragen of je niet naar een nieuwer model moet upgraden. Er zijn een paar gevallen waarin je zou kunnen upgraden naar een nieuwer model.

 • Heb je inmiddels een 4K of HDR televisie? Dan kun je upgraden naar de Chromecast met Google TV om gebruik te maken van deze extra hoge kwaliteit.
 • Heb je een Chromecast van de eerste generatie en wil je gebruik maken van het snellere 802.11ac Wi-Fi? Dan heb je een Chromecast 2018, Chromecast Ultra of Chromecast met Google TV nodig.
 • Heb je een Chromecast van de eerste of tweede generatie en wil je 1080p 60fps streamen? Upgrade dan minimaal naar de Chromecast 3 (2018). Maar met de Chromecast met Google ben je ook direct voorbereid op 4K, HDR en kun je gebruik maken van alle apps op het Android TV platform.
 • Is de Wi-Fi op de 2,4 GHz-band bij jou overbevolkt door je buren en wil je gebruik gaan maken van 5 GHz Wi-Fi? Ook dan zul je moeten upgraden naar een Chromecast 3 (2018) of Chromecast met Google TV.

Zijn bovenstaande situaties niet van toepassing en doet je huidige Chromecast het nog prima? Dan zou ik lekker blijven streamen met je huidige apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.