Ga naar de inhoud

Alles over de Chromecast met Google TV 4K

Mediaspeler Chromecast (4) met Google TV 4K en afstandsbediening

Het is zover, de nieuwe Chromecast is officieel gepresenteerd! Allereerst de naam, dat wordt Google Chromecast met Google TV. Chromecast 4 en Sabrina (de codenaam) hebben het dus niet tot de verpakking gered. Dat bleek eerder al uit beelden op Reddit van een gebruiker die het apparaat al voor release heeft kunnen kopen. Diezelfde gebruiker heeft ook al veel van de bediening van het apparaat en de specificaties kunnen achterhalen.

Wat is Google TV en wat heb ik eraan?

Google TV is de nieuwe software voor de Chromecast. Het is gebouwd op de basis van Android TV, maar heeft een nieuw startscherm dat gericht is op een persoonlijk aanbod van alle content. Je krijgt direct een overzicht van series en films die je binnen verschillende apps kunt kijken. Een beetje zoals Netflix, maar dan ook tegelijk voor Disney+, Prime Video en Google Films.

Eindelijk een afstandsbediening

De nieuwe Google Chromecast krijgt een afstandsbediening. Eindelijk! Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds heel enthousiast over de huidige Chromecast, maar de bediening via je telefoon is niet altijd even handig. Eigenlijk vind ik het gebrek aan een afstandsbediening het grootste nadeel van de huidige Chromecast. Snel pauzeren is er dan vaak niet bij, zeker niet als de telefoon de verbinding met de Chromecast even kwijt is. Het maakt het apparaat ook eenvoudiger in gebruik voor bijvoorbeeld kinderen en (groot)ouders.

Chromecast (4) met Google TV en afstandsbediening

Een aantal opvallende voordelen van de afstandsbediening op basis van de beelden:

 • Een aan/uit knop om het apparaat uit te kunnen schakelen. De huidige Chromecast draait namelijk bijna altijd als er spanning op de aangesloten televisie staat.
 • Een volumeknop aan de zijkant en een mute-knop aan de voorkant om snel het volume te kunnen regelen.
 • Sneltoetsen voor YouTube en Netflix om snel de favoriete video’s te kunnen starten. De sneltoets voor YouTube is aan te passen zodat naar keus de normale versie of juist Kids of Music wordt gestart.
 • Een zwarte knop voor Google Assistant om via spraak het apparaat te kunnen bedienen.

Bewegende beelden van het apparaat en de interface zie je in onderstaande video (kijktijd ongeveer 3 min.)

Ondersteuning voor Google Stadia

De nieuwe Chromecast krijgt ook ondersteuning voor Google Stadia, net als de Chromecast Ultra. Je kunt dus net zo makkelijk games streamen via de dienst van Google. De controller kun je via bluetooth koppelen aan de nieuwe Chromecast. Stadia zal ergens in 2021 beschikbaar komen voor de nieuwe Chromecast. De verwachting is dat Stadia dan ook beschikbaar wordt op Android TV.

Specificaties

De specificaties van het apparaat vind ik eigenlijk niet zo interessant. Je koopt dit apparaat voor het gemak en een soepele ervaring is daarbij een vereiste. Ga er dus maar van uit dat het apparaat snel genoeg is om alle bekende apps makkelijk te kunnen draaien.

Deze nieuwe Chromecast is geproduceerd met gerecycled plastic. Een mooi initiatief van Google en direct ook de reden dat er geen zwarte variant is. Zwart plastic is namelijk lastig te recyclen. De drie kleuren zijn Snow (wit), Sky (blauw) en Sunrise (roze).

chromecast met google tv kleuren

Voor de techneuten onder ons, hierbij toch een aantal specs op een rij:

 • Draait op Google TV (gebaseerd op Android TV 10)
 • Interne opslag 4 GB (waarvan 3 GB beschikbaar voor de gebruiker)
 • Quad-core ARM Cortex A55 op 4 x 1,9 GHz
 • 2 GB RAM geheugen
 • Ondersteunt 4K 60 fps video
 • HDR10 & Dolby Vision
 • WiFi via 5 GHz

Uiteraard werken alle bekende streaming apps op de nieuwe Chromecast, waaronder Netflix, Disney+, Prime video, HBO, Spotify en YouTube.

Kodi op de Chromecast met Google TV?

Het was altijd een gedoe om Kodi naar de Chromecast te streamen, maar nu is er goed nieuws! Op de nieuwste Chromecast kun je Kodi namelijk direct installeren. Dit is natuurlijk één van de voordelen van het Android TV platform, maar ook is de hardware nu snel genoeg om een soepele ervaring te bieden.

Wanneer komt de Google Chromecast (4) met Google TV uit?

De nieuwe Chromecast is vanaf 1 oktober te koop in de Verenigde Staten. In Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is het nu mogelijk om een pre-order te plaatsen. De voorlopige leverdatum in die landen lijkt ergens eind oktober te worden. Wanneer we de Google Chromecast in Nederland kunnen kopen is nu nog niet duidelijk.

Wat gaat de nieuwe Google Chromecast (4) met Google TV kosten?

De prijs in de Duitse Google Store is 70 euro. Dit zal waarschijnlijk ook de prijs voor Nederland gaan worden. Daarmee is de nieuwe Chromecast iets goedkoper dan de Ultra, maar wel een stuk duurder dan de Chromecast 3.

Of de Chromecast 3 dan nog blijft bestaan is een vraag die niet beantwoord wordt. Er is een aardig verschil in prijs, dus het lijkt me dat er nog steeds een markt voor is.

Waar kan ik de nieuwe Google Chromecast met Google TV kopen in Nederland?

Helaas, Nederland zit niet bij de eerste landen die de Chromecast kunnen kopen en zal later pas volgen.

Er verschijnen inmiddels verschillende aanbieders op bijvoorbeeld bol.com die de nieuwe Chromecast importeren. Let wel goed op de prijzen, want regelmatig worden ze voor een flinke meerprijs doorverkocht.

17 reacties op “Alles over de Chromecast met Google TV 4K”

 1. Verhue Bernard

  Heb ik gekocht via Fnac. Prijs is juist geen 70 euro. Installatie duidelijk en vlug. Interessant spul, zijn prijs meer dan waard

 2. 8 Dec. gekocht op Gran Canaria. Zitten nog wel enige bugs in, al diverse keren naar fabrieksinstellingen geplaatst.
  JBL charge 3 via bluetooth werkt wel, ook deze laat soms afweten, na herstart dan weer goed.
  Merk wel als bluetooth aan staat dan gaat Netflix vreemd doen, deze wilt dan niet doorladen en blijft dan op 25% staan.
  Ziggo go werkt hier op Gran Canaria niet, wegens restricties. Raar want Ziggo go zou overal werken in de EU, deze werkt hier wel op mijn mobiel.

  1. Ziggo Go zou inderdaad overal moeten werken. De Ziggo tv app voor Android TV (waar deze Chromecast op draait) doet het echter alleen op een Ziggo netwerk. Dit omdat er hogere beeldkwaliteit wordt doorgegeven dan op de Ziggo Go app op je mobiel. Mogelijk zit daar bij jou ook het verschil?

 3. Ik denk dat het dat niet is. Naar mijn weten doet de chromecast ultra 4k Ziggogo wel afspelen

  1. Dat zou goed kunnen, want de Ultra gebruikt dezelfde app als je mobiele telefoon en draait niet op Android TV. Het is juist de Android TV app van Ziggo die de restricties heeft en daarmee dus mogelijk jouw probleem in het buitenland geeft. Als dat het niet is, weet ik het eerlijk gezegd ook niet.

   1. Jaja duidelijk, zoals ik ook alleen maar aangaf in mijn 1e bericht. Het ligt niet aan de chromecast maar aan de ziggogo app. Het wordt gewoon geblokt zoals de android tv’s, maar ik blijf het wel vreemd vinden, kan wel met de Ultra kijken maar niet met de nieuwste chromecast.

 4. Jammer dat de nieuwe chromecast niet via de usb stroom krijgt (zoals bij de vorige chromecast 3 wel kon). Chromecast moet dus altijd rechtstreeks stroom krijgen via stopcontact (is niet leuk als al je kabels ed weggewerkt zijn via een valse wand). Is voor mij pers. groot minpunt

  1. Dat snap ik. Er zijn wel een aantal televisies die genoeg stroom over de USB-poort leveren, maar dat is wel een beetje trial & error.
   Op zich is het trouwens wel logisch, de hardware is een stuk krachtiger en heeft dus ook meer voeding nodig.

  1. Ik heb de afstandsbediening nog niet los te koop gezien in Nederland. De Duitse Google store verkoopt ze voor 19,99. Maar ze versturen niet naar Nederland helaas.

 5. Joannes Wyckmans

  Hoe zit het nu? Ik heb de 4,4GB opslag versie. Is er nu ook 8gb beschikbaar? Hoe weet ik welke ik koop bij aanschaf nieuwe?

  1. Er is maar 1 versie van deze Chromecast. Intern heeft de Chromecast 8 GB opslag, maar daarvan is ongeveer 4 GB zichtbaar. Er worden her en der verschillende opslaggroottes vermeld, wat soms verwarrend is. Maar het gaat overal over hetzelfde apparaat.

 6. Heeft de release nog steeds niet plaatsgevonden voor het Nederlandse model? Duurt best lang, toch?

  1. Een officiële release door Google is er nog steeds niet geweest. Blijkbaar krijgen andere landen voorrang.
   Gelukkig is de Chromecast nu wel goed op voorraad bij de meeste winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.