Ga naar de inhoud

De beste Kodi mediaspelers (2022)

Kodi is een fantastisch programma. Ik gebruikte het al op mijn laptop die ik via HDMI aan mijn televisie koppelde. Inmiddels zijn er ook heel veel kleine mediaspelers die het leven een stuk makkelijker maken. De markt is letterlijk overspoeld met goedkope Android boxen, dus kan ik me voorstellen dat je door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Dus wat zijn dan de beste mediaspelers voor Kodi? Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij, met daarbij de voor- en nadelen van iedere speler.

Android of Android TV?

Veel goedkope mediaspelers uit China draaien op de gewone Android, welke bedoeld is voor mobiele apparaten als telefoons en tablets. Die apparaten bedien je via een touchscreen en deze versie van Android is dus niet geschikt voor je televisie. Je zult ook merken dat niet alle apps goed werken, omdat ze simpelweg niet ontwikkeld zijn voor een televisie. De voorkeur gaat dus uit naar Android TV, een besturingssysteem dan speciaal ontwikkeld is voor smart tv’s en mediaspelers. In mijn selectie heb ik hier rekening mee gehouden, alle apparaten in deze lijst draaien op Android TV.

De prijzen van Android TV mediaspelers zijn de laatste tijd flink gedaald, zodat je niet meer hoeft te kijken naar de (veel) mindere alternatieven. Android TV heeft een ingebouwde Chromecast-functionaliteit, dus je kunt alsnog veel media vanaf je telefoon direct op je televisie streamen.

1. Nvidia Shield TV Pro (2019) – simpelweg de beste mediaspeler

nVidia Shield TV Pro (2019) met afstandsbediening

Er is één mediaspeler die met kop en schouders boven alle andere spelers uitsteekt en dat is de Nvidia Shield TV Pro (2019). Deze speler met Android TV is een echte alleskunner. Praktisch alle audio en beeldformaten worden ondersteund: 4K, HDR, Dolby Vision, Dolby Atmos en nog veel meer. De krachtige Tegra X1+ chipset zorgt er voor dat dit allemaal zonder haperingen gebeurt.

Via de USB-aansluitingen kun je gebruik maken van externe harde schijven of randapparatuur als een toetsenbord, muis of game controller. Door de ethernetaansluiting kun je ook gebruiken van een stabiele netwerkverbinding via een bedraad netwerk. Uiteraard is er ook gewoon standaard snelle wifi aan boord.

De afstandsbediening werkt op Bluetooth, dus je hoeft niet op de mediaspeler te richten om deze te bedienen. Dat geeft de mogelijkheid om de Shield uit het zicht te plaatsen. Ideaal als je houd van een ‘clean’ interieur.

Een klein nadeel is er wel en dat is de prijs. De allerbeste speler is helaas ook het duurst. Maar dan heb je wel een speler die vele jaren mee kan en op dit moment zo goed als alles aan kan. Oh ja, had ik al gezegd dat je er zelfs op kunt gamen?

Lees meer over de Nvidia Shield TV Pro

Voordelen

 • Speelt praktisch alle formaten af (4K, HDR, Dolby Vision, etc.)
 • Geen haperingen door supersnelle processor
 • Perfect voor Kodi
 • Android TV besturingssysteem
 • Alle streaming apps beschikbaar (Netflix, Disney+, Amazon Prime, etc)
 • Gamen via Geforce Now
 • Veel aansluitingen (2x USB, HDMI, Ethernet)

Nadelen

 • Duur
 • Je wil nooit meer een goedkope speler

2. Chromecast met Google TV – mediaspeler met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

Chromecast (4) met Google TV en afstandsbediening

Ik heb al veel over de Chromecast met Google TV geschreven, maar ik ben nog steeds even enthousiast over deze mediaspeler. In de woonkamer heb ik de Nvidia Shield op de home cinema aangesloten, maar de Chromecast met Google TV doet het fantastisch bij de televisie op zolder. Als mediaspeler is hij iets minder krachtig dan de Shield, maar dat maakt hij volledig goed door de aangename prijs en zijn compacte uiterlijk.

Ten opzichte van eerder Chromecast modellen is er nu een eigen afstandsbediening en een speciale versie van Android TV, met de naam Google TV. Je installeert nu gewoon apps op de Chromecast zelf, in plaats van dat je via je telefoon alle bedient. Ook Kodi werkt soepel op de Chromecast met Google TV. Dat maakt deze speler een stuk veelzijdiger dan zijn voorgangers.

De afstandsbediening heeft knoppen voor de belangrijkste functies en kun je ook gebruiken om je televisie aan en uit te zetten of het volume te bedienen. De afstandsbediening zelf is gemaakt van erg glad plastic, waardoor deze al een paar keer uit mijn hand gegleden is.

Voordelen

 • Speelt veel formaten af (4K, HDR, Dolby Vison)
 • Verdwijnt achter je televisie
 • Geschikt voor Kodi
 • Android TV (Google TV) besturingssysteem
 • Alle streaming apps beschikbaar (Netflix, Disney+, Amazon Prime, etc)
 • Gamen via Google Stadia
 • Veel waar voor je geld

Nadelen

 • In tegenstelling tot andere Chromecasts heeft dit model een stopcontact nodig
 • Geen ethernet of USB aansluiting
 • Afstandsbediening is erg glad

3. Nokia Streaming Box 8000 – een nieuwe uitdager?

Nokia streaming box 8000 met afstandsbediening

Nokia, misschien ken je het merk nog van de onverwoestbare mobiele telefoons. Inmiddels is Nokia een paar keer overgenomen en zijn ze hun portfolio aan het uitbreiden. De Nokia Streaming Box 8000 is de eerste Android TV mediaspeler van het roemruchte merk. Nokia staat van oudsher voor kwaliteit, dus dat mag je ook van deze speler verwachten. Toch?

Helaas valt dat toch een klein beetje tegen. Op het eerste gezicht krijg je een mooie compacte speler met de nodige aansluitingen. Net als op de Nvidia Shield krijg je aansluitingen voor USB, HDMI en Ethernet. Het werkgeheugen van 2 GB is gelijk aan de Chromecast met Google TV en met 8 GB opslag krijg je de helft van dat van de Shield. In de praktijk merk je weinig van een geheugentekort, maar heeft de speler wel wat andere problemen.

Zelf vind ik de afstandsbediening erg groot. Als je de compacte afstandsbedieningen van de Shield en Chromecast gewend bent, is het echt even wennen. Sommigen vinden dat fijn, maar persoonlijk heb ik al genoeg grote afstandsbedieningen in huis. Ook werkt deze helaas niet op Bluetooth, zoals die van de Shield. Daardoor moet je vrij precies op het apparaat richten om respons te krijgen. Het is daardoor lastiger om de speler in een kastje te verstoppen.

Er worden ook iets minder beeldformaten ondersteund, zo is Dolby Vision helaas niet aanwezig. Vervelender is echter dat wel alles in HDR wordt doorgestuurd naar je televisie. Dat lijkt in eerste instantie mooi, maar je krijgt door deze keuze soms zichtbare haperingen in beeld en ik stoorde me daar ontzettend aan. Vandaar dat in deze prijsklasse mijn voorkeur uitgaat naar de Chromecast met Google TV.

Voordelen

 • Geschikt voor 4K en HDR
 • Geschikt voor Kodi
 • Android TV besturingssysteem
 • Alle streaming apps beschikbaar (Netflix, Disney+, Amazon Prime, etc)
 • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

 • Geforceerde HDR zorgt voor haperingen
 • Afstandsbediening is erg groot

Conclusie: wat is de beste Kodi mediaspeler?

Dat waren ze dan, de beste Kodi mediaspelers. Zoals zo vaak blijkt het duurste apparaat toch gewoon weer de beste te zijn. Met de Nvidia Shield TV Pro kun je gewoon geen miskoop doen. Is je budget iets kleiner, dan zou ik de Chromecast met Google TV 4K aanbevelen. Kost nog niet de helft, maar presteert zeker niet de helft minder. Ook een prima keuze voor de slaapkamer of studeerkamer, want overal een Shield wordt natuurlijk wel wat kostbaar. De Nokia Streaming Box 8000 is wat prijs betreft een alternatief voor de Chromecast, maar heeft wat mij betreft iets teveel nadelen om de voorkeur te krijgen.

5 reacties op “De beste Kodi mediaspelers (2022)”

 1. Wij gebruiken een Sony smart TV met Android TV en daar draait Kodi perfect op!
  Geen losse kastjes meer nodig!

  1. Als je een televisie met Android TV hebt is dat natuurlijk ook een goede optie!
   Nu heeft natuurlijk niet iedereen een tv met Android TV. Kodi is bijvoorbeeld niet beschikbaar op televisies van LG en Samsung, wat toch een flink deel van het aanbod is. En dan is een losse mediaspeler goedkoper dan een nieuwe televisie. 😉

   Er zijn overigens ook met een Android TV nog redenen om voor een losse mediaspeler te kiezen.
   Ik heb bijvoorbeeld een opstelling met een home cinema receiver. Je kunt dan via ARC het geluid van de tv ook naar de versterker sturen, maar televisies ondersteunen vaak niet alle beeld- en audioformaten. De HD varianten van Dolby en DTS werken vaak niet, waardoor er wordt teruggevallen op het basis audiospoor. Een mediaspeler ondersteunt die formaten vaak wel en kan dus een hogere kwaliteit naar je versterker sturen.

   1. Ja ik heb speciaal de voor de Sony Android TV gekozen omdat die dus wel al het HD geluid zoals bij DTS doorgeeft via de ARC.
    Ik heb de TV dan ook aangesloten op een receiver en dat werkt prima met Kodi, dus zeer tevreden met deze TV.

 2. Bizar, want ik heb de Nokia 8000 aangeschaft nadat ik met mijn Sony Smart TV problemen kreeg daar mijn collectie te groot werd. Ik heb ook nog een Minix x?9 waar ik heel tevreden over ben maar die amper nog te vinden was/is. Ik ben heel tevreden over de Nokia 8000 en de afstandsbediening werkt wel over Bluetooth en heeft daarenboven ook nog verlichte toetsen. Het is een mooie slanke afstandsbediening met weinig of geen vervelende multifunctietoetsen. Gezien mijn grote collectie aan multimedia verbruik ik veel geheugen waardoor de Sony Smart TV helaas onbruikbaar werd voor gebruik met Kodi. Nu kom ik aan een minpuntje van de Nokia en dat is het ontbreken van een of meerdere sd slots. Ik maak hier persoonlijk gebruik van als uitbreiding van het geheugen wat zorgt voor een probleemloze werking van m’n Minix. Bij de Nokia moet ik hiervoor werken met een usb stick die vaak automatisch uitgeworpen wordt en daardoor Android dient herstart te worden. Anders ben ik heel tevreden zowel over beeld als geluid van de Nokia 8000 die trouwens al een jaar geleden opgevolgd werd door de 8100. Ik zou het zeker ondrr geen enkel beding willen omruilen voor ern Chromecast en gezien.ik geen gamer ben raak ik niet overtuigd van de meerprijs van de Nvidia die ik wel beschouw als het enige alternatief.

  1. Ik snap niet wat de grote van je collectie te maken heeft met Kodi en een Sony Android TV?
   De collectie staat als het goed is op een goede harde schijf of USB stick en heeft dus niks met het geheugen van de Sony TV te maken.
   Hier is onze Sony Android TV de beste media voor Kodi, en heb al veel boxjes gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.