Ga naar de inhoud

Cloud backup van je Synology NAS met STACK

Backup Gratis 1000 GB met Synology en STACK

Het stoorde me al een tijdje. Al mijn foto’s staan op meerdere schijven opgeslagen, maar bevinden zich wel allemaal op dezelfde fysieke locatie. Ik hoop het nooit te hoeven meemaken, maar wat nu als mijn huis afbrandt? Dan ben ik nog steeds alle dierbare foto’s van familie en vrienden kwijt. Uiteraard zal er hier en daar nog wat aanwezig zijn in Dropbox of bij anderen, maar mijn belangrijkste foto’s zijn dan echt voorgoed verdwenen. Ondanks dat ik een backup op meerdere schijven en systemen bijhoud. Om die reden zocht ik al langer naar de mogelijkheid om deze bestanden ook op een externe locatie op te slaan.

Een externe backup is kostbaar

Nu kun je natuurlijk op een andere locatie (bij vrienden of familie) een tweede Synology NAS installeren, die als backup dient van je primaire NAS. Dit is echter een vrij prijzige oplossing. Dit geldt ook voor de bekendere clouddiensten van Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive. In mijn zoektocht stuitte ik echter op 1000 GB gratis opslag van TransIP STACK. Inmiddels is deze gratis dienst gestopt en kun je alleen nog betaalde opslag afnemen.

Wat heb je nodig?

  1. Een STACK account. Deze worden op basis van invites vergeven. De invite kun je op deze pagina van TransIP aanvragen. Zelf kreeg ik binnen een paar dagen een toegangscode toegestuurd, waarmee ik mijn gratis opslagruimte kon activeren.
  2. Zorg dat Cloud Sync geïnstalleerd staat op je Synology NAS. Cloud Sync vind je in het package center onder het kopje ‘Backup’.
STACK cloud sync installatie

Backup met Cloud Sync instellen in 4 stappen

Omdat STACK met WebDAV werkt kun je de opslagruimte als netwerklocatie toevoegen aan je NAS. Ditzelfde zou je overigens ook gewoon vanuit je OS (bijv. Windows, MacOS of Linux) kunnen doen. Aangezien ik deze opslag wil gebruiken als backup en niet als normale opslag, maak ik gebruik van Synology Cloud Sync.


Ik gebruik deze backup met STACK als extra stap bovenop mijn workflow met foto bestanden. Meer weten over mijn workflow, lees dan mijn andere post: Lightroom workflow met een NAS, mijn werkwijze.


STAP 1: Cloud providers

Start Cloud Sync en kies voor WebDAV als provider.

STACK-cloud-sync-instellen-kies-provider

STAP 2: Account settings

Vul de url van je STACK-account in. Deze ziet er als volgt uit:

  • https://jouwstack.stackstorage.com/remote.php/webdav

Daarna vul je de gegevens in  van de user die je wilt gebruiken. Dit kunnen ook de gegevens van een nieuw aangemaakte user zijn.

Let wel even op de volgende dingen:

  • je kunt extra users aanmaken in STACK, maar in de url gebruik je je hoofdaccount.
  • de url vind je ook in je account, maar deze bevat een slash ‘/’ aan het einde. Deze moet je weghalen in Cloud Sync, anders wordt je url niet geaccepteerd.
STACK-cloud-sync-instellen-adres-user

STAP 3: Task settings

Stel de parameters voor je backups in (zie de nummers in de afbeelding voor meer toelichting).

  1. Geef je connectie een naam.
  2. Bij Local path selecteer  je de map op je NAS die je wilt synchroniseren naar STACK.
  3. Remote path: kies de map in je STACK waar de bestanden in geplaatst worden. Je kunt dit ook leeglaten, maar dan wordt alles in de rootfolder geplaatst. Dit zou ik voor het overzicht niet aanraden.
  4. Sync direction:
    • Bidirectional: Dit synchroniseert alle wijzigingen op je NAS of STACK. Aangezien ik het als backup wil gebruiken, kies ik hier niet voor.
    • Download remote changes only: In dit geval zou je STACK leidend zijn en is je NAS in feite een backup van je STACK.
    • Upload local changes only: Hier kiezen we nu voor. Je NAS is leidend en wijzigen daarop worden gesynchroniseerd naar je STACK.
  5. Data Encryption: Zet dit aan als je gevoelige data wil backuppen. Let er wel op dat je zonder de Encryption key je eigen data nooit meer leesbaar kunt maken. Bewaar deze dus goed!
  6. Don’t remove files in destination folder: Vink dit aan als je niet wilt dat bestanden uit STACK worden verwijderd, ook al verwijder je ze wel van je NAS. Ik heb meerdere backups, dus ik laat dit vinkje liever uit.
  7. Schedule settings: deze zijn wel erg handig, dus daar ga ik in de volgende stap dieper op in.
STACK-cloud-sync-instellen-task-settings

STAP 4: Schedule settings

Stel een schedule in voor je backups. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de backups niet je verbinding volledig gebruiken als je net naar Netflix zit te kijken. Ik heb het zo ingesteld dat synchronisatie alleen in de nachtelijke uren actief wordt. Op dat moment maakt er in huis namelijk niemand gebruik van internet. Hieronder zie je mijn instellingen.

Tip: klik op een dag of uur om de gehele regel of kolom uit te schakelen. Dan hoef je niet alle individuele vakjes aan te klikken.

STACK-cloud-sync-instellen-schedule-settings

Mijn ervaring met STACK

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de gratis opslagruimte van STACK. Zal het altijd gratis blijven? Geen idee, TransIP is uiteindelijk gewoon een commercieel bedrijf en het is dus niet ondenkbaar dat ze er ooit geld voor gaan vragen. Op dit moment wordt er in ieder geval al geld gevraagd voor een uitbreiding van je opslagruimte. Bij de eerste stap krijg je 2000 GB voor 10 euro per maand. Aangezien je dan ook een echte backupfunctie van je STACK ruimte krijgt, is dit geen onaardige deal als je echt zeker wil zijn van je data.

Laatste tip: de prullenbak van STACK

Indien je bestanden laat verwijderen via Cloud Sync, moet je er rekening mee houden dat deze in STACK in de prullenbak worden geplaatst. De bestanden in de prullenbak worden niet automatisch verwijderd, maar tellen wel mee voor je opslagruimte. Zorg er dus voor dat je de prullenbak in STACK regelmatig leegt om zeker te weten dat je opslag niet volloopt met onnodige bestanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.