Ga naar de inhoud

[Handleiding] Hoe moet ik mijn Chromecast instellen?

Mediaspeler Chromecast (4) met Google TV 4K en afstandsbediening

Met de release van de Chromecast met Google TV is er heel wat veranderd in het gebruik. Je nieuwe Chromecast instellen is gelukkig nog steeds redelijk simpel. Het installeren kost je een keer 20 minuten, maar dan kun je ook direct je favoriete apps gaan gebruiken. Voor jouw gemak heb ik een stap-voor-stap handleiding van de installatie gemaakt. Inclusief screenshots en afbeeldingen van de belangrijkste stappen op je telefoon en de televisie.

Stap 1: unboxing / uitpakken

1 chromecast unboxing uitpakken

De kleine verpakking bevat de volgende zaken:

 • Chromecast met Google TV
 • Afstandsbediening
 • Handleiding
 • AAA-batterijen (2x)
 • USB-c kabel
 • USB-stekker (in mijn geval helaas een buitenlandse stekker, maar een eigen USB-stekker werkt net zo goed)

Stap 2: Chromecast aansluiten op de televisie

Om te beginnen koppel je de USB-kabel aan de stekker en aan de Chromecast. Steek de stekker in het stopcontact en er gaat op de achterkant van de Chromecast een lampje branden.

Steek daarna de HDMI-kabel in een vrije aansluiting op je tv en zet de televisie op het juiste kanaal.

2 chromecast instellen

Stap 3: de Chromecast met Google TV installeren

Zo, het stoffige werk zit erop, nu mogen we verder op het beeldscherm! Stop de batterijen in de afstandsbediening zodat we snel kunnen beginnen. De Chromecast zoekt automatisch verbinding met de afstandsbediening, maar als dat niet lukt kun je ook de ‘Terug’ en ‘Home’ knoppen tegelijk indrukken totdat het statuslampje gaat knipperen. Bij het opstarten kom je direct in de setup terecht en als eerste gaan we een taal selecteren. Ik heb hier voor Nederlands gekozen.

3 chromecast instellen taal

Direct na de taalkeuze moet je met je telefoon aan de slag. Download de Google Home app (als je die nog niet hebt) en open deze.

4 chromecast instellen google home qr

De Google Home App zal gaan zoeken naar apparaten in de buurt.

5 chromecast instellen google home

In principe zou de app binnen een aantal seconden de Chromecast moeten vinden. Hier duurde het zeker niet langer dan 30 seconden. Hierna krijg je de melding dat er een Chromecast gevonden is. Klik op Ja om door te gaan met het installeren.

6 chromecast instellen google home

Je kan nu de QR-code scannen en je telefoon zal verbinding maken met de Chromecast. Je kunt ook de code op de televisie overtypen als het met de QR-code niet lukt.

7 chromecast instellen google home

Zodra de verbinding met de Chromecast gelukt is, krijg je de mogelijkheid de mediaspeler een naam te geven. Kies een leuke optie, of verzin zelf een creatieve naam.

8 chromecast instellen google home

Na het kiezen van de naam voor je nieuwe Chromecast, zul je moeten inloggen op het juiste wi-fi netwerk. Kies het netwerk waarmee je de Chromecast wilt verbinden. Als je meerdere netwerken hebt, let er dan wel op dat als je soepel wilt casten, je telefoon met hetzelfde wi-fi netwerk verbonden moet zijn.

9 chromecast instellen google home

Na het kiezen van je netwerk geef je het wachtwoord op en zal de Chromecast gaan verbinden. Vervolgens wordt je gevraagd om een Google account te kiezen waarmee je inlogt op de Chromecast. Hiermee zullen al je favoriete apps (indien geschikt voor Android TV) en bijvoorbeeld YouTube-kanalen ook op de mediaspeler beschikbaar zijn.

10 chromecast instellen google home

Na het inloggen is de kans groot dat er een update klaarstaat. De Chromecast met Google TV zal die automatisch installeren. Dit proces kan een paar minuten duren.

11 chromecast instellen update downloaden
12 chromecast instellen update installeren

Na de update krijg je op je telefoon de gelegenheid om de Google Assistent in te stellen. Ik heb deze stap overgeslagen. Vervolgens start de Chromecast opnieuw op en ga je nog een laatste stap op je telefoon voltooien.

13 chromecast instellen apps

Kies de apps die je gebruikt en ze worden direct geïnstalleerd. De content uit deze apps zal ook op je startscherm te zien zijn straks.

14 chromecast instellen apps

Klik op volgende en de Chromecast begint met installeren en de laatste instellingen afronden.

15 chromecast instellen apps

Je krijgt nu nog de optie om de afstandsbediening in te stellen. Dit is geen verplichting, maar het kan handig zijn om via de afstandsbediening van de Chromecast ook het volume van de televisie aan te kunnen passen. Na deze laatste (optionele) stap is je Chromecast klaar voor gebruik!

16 chromecast instellen klaar

Alles uit je Chromecast halen?

Je ziet het, het instellen van de Chromecast verloopt erg soepel en is heel simpel. Je kunt nu op je gemak alle apps gaan installeren. Een aantal apps die ik veel gebruik zijn:

 • Netflix
 • Youtube
 • Spotify
 • Disney+
 • Ziggo Go TV
 • NPO Start
 • Kodi
 • Google Foto’s (deze installeer je niet, maar je kan vanaf je telefoon wel casten naar je Chromecast)
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.