Ga naar de inhoud

Kodi bibliotheek instellen voor films en series

kodi logo

Je hebt Kodi op je apparaat geïnstalleerd, maar wat nu? Hoe voeg je films en series toe om een mooie weergave te krijgen? Volg deze eenvoudige stappen en je voegt zonder moeite al je films en series toe aan de bibliotheek van Kodi! Met deze guide kun je zelf je Kodi bibliotheek instellen.

Hoe voeg je films en series toe aan Kodi?

Voor deze uitleg heb ik gebruik gemaakt van Kodi 19.3 met de standaard Estuary skin. In een andere versie of met een andere skin kan het er iets anders uit zien, maar in de basis zijn de stappen hetzelfde.

Voor het toevoegen van films en series aan Kodi ga ik hier uit van bestanden die op een lokale schijf (of USB-stick/schijf) zijn opgeslagen. Wil je een netwerklocatie toevoegen van bijvoorbeeld een NAS? Lees dan ook mijn andere artikel: Kodi instellen voor gebruik met een NAS.

Tip: gebruik een draadloos toetsenbord met muispad om Kodi vanaf de bank te kunnen bedienen. Ik kan uit eigen ervaring de Logitech K400 van harte aanbevelen!

Films toevoegen aan Kodi bibliotheek

Hoewel de meeste stappen hetzelfde zijn, zit er op een paar details verschil in het toevoegen van films of series aan Kodi. Laten we beginnen met het toevoegen van films!

Stap 1:

Ga via het hoofdmenu naar Video’s en kies voor de optie Bestanden.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Stap 2:

Klik op Bladeren.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Stap 3:

Kies de locatie die je wilt toevoegen en klik op OK.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Stap 4:

Vervolgens kun je de locatie een omschrijving meegeven. Dit is handig als je meerdere locaties hebt. Bijvoorbeeld zowel op een interne als externe harde schijf. Ik noem deze locatie gewoon Movies of Films. Na het invoeren van de titel klik je op OK.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Stap 5 films:

Nu kom je in een scherm waarin je moet aangeven welk type bestanden er in de map staan. Bij klikken krijg je een lijst met meerdere opties, maar wij kiezen voor Speelfilms.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Stap 6 films:

Onder de optie Kies informatieleverancier klik je op instellingen. Je kunt hier een aantal voorkeuren instellen. Ik vind het handig om bij Voorkeurstaal en certificeringsland te kiezen voor ‘nl’. Hiermee krijg je bij voorkeur een Nederlandstalige korte omschrijving van de film en ook de leeftijdsindicatie zal zoveel mogelijk de Nederlandse zijn.

Bij Haal score bij kies ik altijd voor IMDb. Dit is namelijk veruit de meest gebruikte website om cijfers aan films te geven en geeft daarmee (meestal) een goede indicatie van de algemene kwaliteit van de film.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Na het instellen klik je op OK en nogmaals op OK. Kodi stelt je de vraag of je direct alles van de nieuwe locatie wil toevoegen en dit kun je uiteraard goedkeuren.

Series toevoegen aan Kodi biblotheek

Voor het toevoegen van series kun je Stap 1 t/m 4 volgen. Je moet uiteraard wel voor de locatie kiezen waar je series staan opgeslagen. Bij stap 5 ontstaan de verschillen met het toevoegen van films aan je bibliotheek.

Stap 5 series:

Nu kom je in een scherm waarin je moet aangeven welk type bestanden er in de map staan. In plaats van Speelfilms kies je hier nu voor Series.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Stap 6 series:

Onder de optie Kies informatieleverancier klik je op instellingen. Je kunt hier wederom een aantal voorkeuren instellen, maar de opties zijn nu wel iets anders.

Bij Taal kies ik wederom voor ‘nl’ en bij Get rating from ook weer voor IMDb. Omdat er voor losse afleveringen van series niet altijd veel beoordelingen voorhanden zijn, kun je Kodi laten terugvallen op de score van TheTVDB.

films-en-series-toevoegen-aan-kodi-bibliotheek

Na het instellen klik je op OK en nogmaals op OK. Kodi stelt je de vraag of je direct alles van de nieuwe locatie wil toevoegen en dit kun je uiteraard goedkeuren.

Klaar met de Kodi bibliotheek instellen!

Als je de stappen hebt gevolgd ben je nu helemaal klaar om al je favoriete films en series te bekijken met Kodi. Ben je benieuwd hoe je Kodi kunt gebruiken om makkelijk deze films en series op je tv af te spelen? Lees dan ook zeker: Kodi op je tv afspelen, hoe doe je dat?

Wil je ook Nederlandse ondertiteling toevoegen aan Kodi, lees dan:  Nederlandse ondertiteling in Kodi – eenvoudig en automatisch

Meer hulp of tips voor Kodi nodig? Lees dan ook mijn Kodi handleiding.

Tags:

6 reacties op “Kodi bibliotheek instellen voor films en series”

 1. Frank Snijders

  Hallo.
  Mijn vraag is.
  Als ik films van mijn pc in de Kodi Bibiliotheek zet ,upload.
  dan zie ik de namen van de films.
  Kan ik ook in plaats van de namen het zo instellen dat Kodi de film posters toont in plaats van de film namen.
  Net als bij Plex ?

  1. Hoi Frank, ik weet niet precies hoe het er bij Plex uit ziet, maar zoiets kun je wel instellen in Kodi.
   In het filmoverzicht open je het linkermenu (pijltje naar links op je toetsenbord gebruiken). Bovenaan zie je dan het ‘viewtype’ staan. Kies daar voor de verschillende weergavestanden. De instelling ‘infomuur’ of ‘muur’ komen waarschijnlijk het dichtst bij jouw beschrijving.

 2. Dankjewel voor de handige informatie. Nu is het zo dat er een film verkeerd in staat omdat er twee films met dezelfde naam zijn heeft hij de verkeerde gepakt. Hoe kan ik dit oplossen? Dank voor de moeite groeten Erwin

  1. Dat gebeurt wel eens inderdaad.
   Dit los je als volgt op:
   – ga naar het ‘informatie’ scherm, je komt hier via het contextmenu (rechtermuisknop op de film, of ‘c’ op je toetsenbord, of lang op de ok-knop van de afstandsbediening van je mediaplayer)
   – helemaal rechts vind je de optie ‘vernieuwen’
   – in het dialoogscherm kies je ‘Ja’
   – kies de juiste film uit de lijst (als de goede er niet tussen staat, kun je via de optie ‘handmatig’ nog de zoekterm aanpassen. Een jaartal weghalen kan soms helpen)

   Hopelijk lukt het zo!

 3. Na een update kan ik geen films meer kijken, want kodi herkent de bestandtypes niet meer. Terwijl er wel films in de mappen staan, geeft kodi niets aan.
  Hoe kan ik dit weer herstellen?

  1. Heeft Kodi nog wel toegang tot de mappen? En wat voor soort bestanden staan er in de mappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.