Ga naar de inhoud

Kodi instellen voor gebruik met een NAS

Logo's van Kodi en Synology

De mediasoftware van Kodi is werkelijk fantastisch en ik gebruik deze al jaren met veel plezier. In het begin was het nog veel puzzelen om alle settings in orde te brengen, maar ook qua gebruiksvriendelijkheid zijn er de laatste jaren flinke stappen gemaakt. Toch zijn niet alle settings altijd voor de hand liggend en wil ik daar mijn ervaringen delen. We beginnen met de vraag: hoe moet ik Kodi instellen om bestanden van mijn Synology NAS af te spelen? En voor Synology kun je natuurlijk ieder ander merk invullen, maar zelf gebruik ik Synology.

Kodi instellen in 6 stappen

Mijn netwerk bestaat uit enkel systemen met Windows, dus als je iets ander gebruikt kan het volgende mogelijk niet werken. Maar er van uitgaande dat je eenzelfde setup hebt en de NAS reeds binnen het netwerk bereikbaar is, neem je de volgende stappen in Kodi.

Stap 1:

Start Kodi (voor zover je dat nog niet had gedaan) en kies onder Video’s voor Bestanden.

kodi instellen: video

Stap 2:

Kies voor de optie Toevoegen video’s en in de pop-up die volgt voor Bladeren en daarna voor Windowsnetwerk (SMB).

kodi instellen: video - bestanden - toevoegen

Stap 3:

Als het goed is zie je nu alle actieve systemen in je netwerk. In mijn geval zijn dat een laptop en de Synology DS215j die ik simpelweg ‘NAS’ heb genoemd. Kies voor je NAS.

kodi instellen: video bestanden toevoegen NAS

Stap 4:

Nu zie je een overzicht van de mappen op de NAS. Ik kies er in dit voorbeeld voor om mijn map met TV Shows toe te voegen. Klik de juiste map aan en kies OK.

Kodi instellen: Video's op je NAS toevoegen aan Kodi

Stap 5:

Nu je de locatie hebt toegevoegd krijg je onderstaand scherm. Eventueel kun je hier nog meer locaties toevoegen, maar ik klik hier op OK.

Kodi instellen: Tv series op je NAS toevoegen aan Kodi

Stap 6:

Na het kiezen van de juiste locatie moet je Kodi nog vertellen welke inhoud zich in deze map bevindt. In mijn geval zijn het series en selecteer ik de bijbehorende instelling. Daarna klik ik op OK.

Kodi instellen: De juiste scraper in Kodi toewijzen aan de map op je NAS

Vervolgens zal Kodi vragen of de gegevens op de toegevoegde locatie ververst moeten worden. Kies hier voor ja en alle video’s op de bewuste locatie zullen worden toegevoegd aan je bibliotheek.

En hiermee is het instellen van Kodi klaar, je kunt nu in Kodi genieten van alle video’s op je NAS!

Links

Tags:

7 reacties op “Kodi instellen voor gebruik met een NAS”

 1. Hallo, ik heb een probleem met het volgende. Ik heb op mijn NAS twee harde schijven. Op beide schijven staat een map met films. Als ik de eerste schijf als bestandslocatie kies gaat het allemaal prima. smb://qnap/multimedia/movies. Alles wordt geladen en goed in de bibliotheek geplaatst. Maar als ik hetzelfde wil doen bij de tweede harde schijf lukt het niet. smb://qnap/multimedia2/kodifilms wordt niet geladen. Er komt dan een bericht: Blader naar een nieuwe locatie en als ik dat doe komt ik weer terug in de lijst van locatiebestanden. Het heeft altijd goed gewerkt en het werkt ook goed met tv-series maar na een netwerkfout eerder deze week kan ik het niet meer goed krijgen. Ik heb ook van iedere harde schijf een mounted disc gemaakt voor Plex. Als ik die als locatiebestand kies smb://R:filmskodi wordt alles wel in de bibliotheek geladen. Het vreemde daarbij is dat een film die op R staat twee keer wordt geladen en als ik dan naar info kijk zie ik dat de ene kopie verwijst naar R en de andere naar de bestandslocatie op de nas (smb://qnap/multimedia2/kodifilms) hoewel ik die niet in de gekozen locaties heb opgenomen. Enig idee wat hier aan de hand is.
  Groet, Joop.

  1. Hoi Joop, als ik het goed begrijp kun je de locatie niet direct toevoegen, maar werkt het via een mounted disc wel (maar dan dubbel). Ik zou bijna denken dat iets in je rechtenstructuur niet helemaal goed staat, wat wordt opgelost door het mounten van de disc. Helaas heb ik geen ervaring met QNAP software en zou ik niet weten waar je dit kunt controleren.

   1. Ik heb mijn bibliotheek verwijderd en opnieuw gemaakt. Ik kan alleen de mounted drive benaderen maar niet de schijven van de nas via het windowsnetwerkprotocol smb. Dat ziet Kodi niet

     1. Joop Liefaard

      Ik heb mijn data op twee schijven in mijn QNAP nas staan. Op iedere schijf staat een map films en een map tv-series. Toen ik de bibliotheek opnieuw maakte kon ik de twee mappen met tv-series benaderen via het windowsnetwerk smb protocol maar de twee mappen met films niet. Als ik in de bestandslocaties op windowsnetwerk smb klik gebeurt er niets. Zoek naar een locatie staat er. Via een mounted schijf gaat het wel. Ik heb nu dus mijn tv-series via windowsnetwerk smb en mijn films via mounted schijven.

      Ik heb geen idee hoe ik dit moet oplossen. Op de nas lijkt alles goed te staan en omdat bij tv-series het protocol wel werkt lijkt mij dat het ook in Windows 10 op mijn htpc laptop ook goed staat.

      1. Jack Solcer

       Logisch gedacht ligt het niet aan de instellingen in Kodi, aangezien het bij TV-series gewoon werkt. Ik zou het toch ergens in de instellingen van de NAS zoeken, maar daar kan je helaas niet mee verder helpen. Sorry!

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.