Ga naar de inhoud

Lightroom workflow met een NAS, mijn werkwijze

lightroom workflow nas header

Na veel experimenteren en aanrommelen heb ik de voor mij ideale Adobe Lightroom workflow gevonden. Ik gebruik hierbij mijn lokale opslag (interne SSD), een externe harddisk en mijn Synology NAS. Ik heb hierbij gezocht naar de optimale verhouding tussen snelheid en veiligheid.

Lightroom workflow

  • De Adobe Lightroom catalogus staat op mijn lokale schijf (interne SSD laptop)
  • De meest recente foto’s bewaar ik ook lokaal op de SSD. In mijn geval de foto’s van het lopende jaar.
  • Oudere foto’s bewaar ik op de externe harddisk.
  • Alle foto’s (lokaal en externe harddisk) backup ik naar de NAS.
  • JPG exports zet ik door naar Synology Photo Station
lightroom workflow met externe harddisk en nas
Hier zie je dat jaargang 2016 lokaal staat opgeslagen en oudere jaargangen vanaf een externe schijf worden ingeladen in Lightroom

Snelheid SSD harddisk versus NAS

In eerste instantie wilde ik mijn NAS gebruiken als centrale opslag voor al mijn bestanden, maar hier ben ik heel snel op terug gekomen. De belangrijkste reden? Snelheid! Ondanks het gigabit netwerk dat ik heb, komt de leessnelheid vanaf de NAS simpelweg niet in de buurt van die van de SSD in mijn laptop. Zeker voor de meest recente bestanden wil ik optimaal gebruik maken van de snelheid van de SSD. Ik vind namelijk niets zo irritant als onnodig lang moeten wachten op het openen van bestanden.

Om een vergelijk te maken in snelheden: de NAS haalt over het vaste netwerk maximaal 90 MB/s, terwijl de interne SSD in de benchmark minimaal 500 MB/s haalt. Verschillende bronnen op internet melden dat Lightroom hier niet heel veel voordeel uit zou halen. Ik merk echter wel degelijk dat het geheel soepeler werkt bij het bladeren door de bibliotheek. Ook bij het openen van zwaardere bestanden in Photoshop merk je veel verschil.

Externe harddisk versus NAS

Mijn externe harddisk (1 TB, USB 3.0) is niet direct heel veel sneller dan de NAS via het netwerk, maar binnenshuis heb ik niet overal een vaste netwerkaansluiting liggen. Via wifi is de performance van de NAS simpelweg slecht. Vooral de responstijd is een stuk minder. Dit ligt natuurlijk aan mijn draadloos netwerk en niet aan mijn NAS, maar het zorgt er wel voor dat ik me met mijn externe harddisk vrijer door het huis kan bewegen. Zo kan ik soepel foto’s bewerken op de plek die ik wil. Let wel dat dit alleen geldt als ik oudere foto’s wil bewerken. De meer recente foto’s bewaar ik namelijk nog steeds lokaal.

Tip: in Windows kun je via schijfbeheer een vaste stationsletter toewijzen aan je externe schijf. Dit voorkomt dat Lightroom je bestanden niet kan vinden doordat de stationsletter gewijzigd is.

Backups, backups, backups

Mijn backupstrategie is niet zo heel ingewikkeld. Ik kopieer handmatig alle bestanden naar mijn NAS zodra ik klaar ben met bewerken. Uiteraard kan dit allemaal ook meer geautomatiseerd, maar dit heb ik nog niet uitgezocht. Mocht ik hier in de toekomst verder mee zijn, dan kun je uiteraard een verslag verwachten.

Externe backup

Wat ik nog niet geregeld heb in mijn workflow, maar wel nog zou moeten doen, is een externe backup. Mocht nu mijn huis afbranden (ik hoop het niet!) zou ik alsnog al mijn foto’s kwijt zijn. De meest simpele oplossing is om een extra externe harddisk aan te schaffen. Hier zet je dan regelmatig je foto’s op en vervolgens leg je deze bij een familielid/vriend thuis. Zodoende heb je altijd nog een backup van het grootste gedeelte van je verzameling mocht er thuis onverhoopt iets mis gaan.

Als je het professioneler wilt aanpakken kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je NAS een dagelijkse backup te laten maken naar een externe locatie. Dat kan een andere NAS zijn, maar ook ruimte bij een servercentrum. Hier zijn echter wel weer terugkomende kosten aan verbonden.

Conclusie: snel en veilig

Voor mij is deze Lightroom workflow het meest optimale compromis tussen snelheid en veiligheid. De meest recente foto’s profiteren van de snelheid van de interne SSD en de oudere foto’s kan ik overal mee naar toe nemen op de externe harddisk. Daarnaast is alles veilig opgeslagen op de NAS. De NAS zelf draait op 2 schijven in een RAID1 setup, dus mocht er een schijf kapot gaan dan is de data nog niet direct weg.

De NAS is overigens bewust niet bereikbaar via het internet, omdat ik wil voorkomen dat mijn bestanden door een eventuele exploit onbruikbaar worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.