Mediaspelers zijn bijna net zo belangrijk geworden als de televisie zelf. We kijken met z’n allen steeds minder normale televisie, maar juist vaker naar content van streamingdiensten op het moment dat het ons uitkomt. Maar wat is een mediaspeler precies? Waarom zou je een mediaspeler nodig hebben? En hoe weet je welke voor jou de beste keuze is? Ik geef je hier alle antwoorden op die vragen en geef je tips om je weg te vinden in het oerwoud van technische termen en mogelijkheden.
Wat is een mediaspeler?
Een mediaspeler is een elektronisch apparaat dat is ontworpen om audio- en videobestanden af te spelen vanuit diverse bronnen. Denk hierbij aan het streamen vanaf het internet, afspelen vanaf USB-sticks of, voor de echte fanatiekelingen zelfs nog via fysieke media als DVD en Blu-ray. Deze apparaten zijn meestal voorzien van een interface die het mogelijk maakt om gemakkelijk door alle content te bladeren. We zijn gewend geraakt aan de gebruiksvriendelijkheid van diensten als Netflix en dat zie je ook steeds meer terugkomen in de bediening van verschillende mediaspelers.
Geschiedenis van mediaspelers
Voor het ontstaan van de mediaspeler kunnen we terug naar de zeventiger jaren van de vorige eeuw. In 1972 kwam Philips met de eerste videorecorder voor consumenten. In 1995 werd de videorecorder opgevolgd door DVD en werden dvd-spelers snel populair. Vanaf begin 2000 kregen deze spelers snel meer mogelijkheden. Zo kwamen er dvd-recorders en harddiskrecorders op de markt. Vooral harddiskrecorders kunnen we zien als een grote stap richting de huidige mediaspelers. Ook gingen dvd-spelers steeds meer formaten ondersteunen. Het werd al snel normaal dat je mp3-bestanden of digitale foto’s kon afspelen vanaf cd of dvd.
Al snel daarna kwam Blu-ray op de markt, om de nieuwe generatie televisies te kunnen voorzien van beeld en audio in HD-kwaliteit.
Met de opkomst van digitale technologie en steeds sneller internet hebben mediaspelers een flinke ontwikkeling ondergaan. In de afgelopen tien jaar zijn mediaspelers kleiner, sneller en slimmer geworden. De nadruk is verschoven van fysieke media naar streaming, en de mogelijkheid om content on-demand te bekijken heeft de manier waarop we entertainment consumeren flink veranderd.
Het is duidelijk dat mediaspelers een lange weg hebben afgelegd sinds hun eerste introductie. Ze hebben zich aangepast aan nieuwe technologie en onze veranderende behoefte, maar zij nog altijd een populair onderdeel van onze manier van televisie kijken.
Voordelen van een Mediaspeler
Televisies bieden tegenwoordig standaard al veel apps aan om streaming content mee af te spelen. Zo kun je op iedere televisie wel Netflix of Spotify gebruiken. Dus waarom zou je dan nog een losse mediaspeler nodig hebben? Want de televisie doet toch hetzelfde? Nou, dat is niet helemaal waar. Mediaspelers werken vaak sneller, omdat de gebruikte hardware krachtiger is. Maar de specialistische hardware geeft meer voordelen. Ik geef je hier een aantal belangrijke voordelen van een losse mediaspeler.
Betere beeldkwaliteit
Mediaspelers zijn vaak uitgerust met krachtigere videoprocessors die zijn geoptimaliseerd voor soepele en heldere weergave. Ze ondersteunen vaak meer verschillende beeldformaten waaronder ook HDR10 of Dolby Vision. Deze relatief nieuwe standaarden bieden een rijkere kleurweergave en een groter dynamisch bereik. Dit zorgt ervoor dat videobeelden nog realistischer worden. Het contrast en de kleuren komen nog dichter in de buurt van hoe wij de wereld met onze ogen zien.
Betere geluidskwaliteit
Omdat mediaspelers minder taken hoeven uit te voeren dan een televisie, zijn ze meestal uitgerust met betere, gespecialiseerde onderdelen. Dit verschil is niet alleen zichtbaar in beeldkwaliteit maar zeker ook hoorbaar. Televisies ondersteunen vaak maar een beperkt aantal audioformaten, terwijl mediaspelers meestal een brede selectie aan populaire formaten ondersteunen. Vooral als je HD-audio wil afspelen of gebruik maakt van een home cinema opstelling, zal je de beperkingen van televisies op dit vlak merken. Als je gebruik maakt van een versterker is het belangrijk om te weten dat veel mediaspelers een onbewerkte audiostream kunnen versturen. Bij televisies wordt het signaal vaak nog bewerkt voordat het naar andere apparaten wordt gestuurd.
Flexibiliteit in apps
Met een mediaspeler ben je niet beperkt tot de software die standaard op je televisie staat. Samsung en LG hebben bijvoorbeeld allebei een eigen besturingssysteem waar apps op geïnstalleerd kunnen worden. Maar niet alle apps worden ook voor deze platformen gemaakt. Uiteraard is een app als Netflix overal beschikbaar, maar bijvoorbeeld F1TV is er niet voor Samsung of LG. Met een mediaspeler heb je die afhankelijkheid niet. Ben je fan van Apple, dan koop een Apple TV. Heb je liever Android TV, ook dan is er keuze genoeg.
Flexibiliteit in bronnen
Ben je van plan om video’s af te spelen vanaf een harde schijf of via je thuisnetwerk? Ook dan heeft een mediaspeler een voordeel. Televisies ondersteunen vaak een beperkt aantal bestandsformaten. Met een mediaspeler en de juiste apps kun je praktisch ieder bestand afspelen op je televisie.
Oudere tv’s ‘smart’ te maken
Niet iedereen heeft een nieuwste generatie smart TV in huis, maar dat betekent niet dat je deze dan maar moet vervangen door een nieuwer model als je gebruik wil kunnen maken van de nieuwste apps en techniek. Mediaspelers kunnen makkelijk worden aangesloten op oudere televisies, waardoor zelfs een televisie zonder apps in een handomdraai wordt omgetoverd tot een slim apparaat met toegang tot de alle nieuwste online media. Het is een efficiënte manier om je oude tv te upgraden zonder je spaarrekening te plunderen.
Populaire Soorten Mediaspelers
Mediaspelers zijn er in verschillende vormen en maten, elk ontworpen om aan specifieke behoeften en voorkeuren te voldoen. Hieronder vertel ik je meer over de meest populaire soorten mediaspelers die momenteel op de markt zijn.
Streaming sticks
Streaming sticks zijn compacte apparaten die rechtstreeks in de HDMI-poort van een televisie worden gestoken. Ze zijn ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een draagbare en compacte oplossing. De Amazon Fire Stick en Google Chromecast zijn populaire voorbeelden. Je verstopt ze achter je televisie en ze bieden snel toegang tot alle populaire streamingdiensten en apps.
Set-top boxes
Set-top boxes zijn wellicht de meest traditionele vorm van mediaspelers en ze zitten vaak boordevol functies. Deze apparaten zijn groter dan streaming sticks en worden meestal bij de televisie geplaatst. Bekende apparaten zoals Apple TV, Nvidia Shield TV en Nokia Streaming Box bieden krachtige prestaties, zijn makkelijk te gebruiken en geven toegang tot veel apps en diensten. Deze apparaten ondersteunen vaak meer verschillende audio- en beeldformaten dan de kleinere streaming sticks.
Game consoles met mediafuncties
Hoewel game consoles primair zijn ontworpen voor videogames, hebben veel moderne consoles ook uitgebreide mediafuncties. Apparaten zoals de PlayStation en Xbox doen naast het gamen ook dienst als Blu-ray speler en streaming apparaat. Al sinds de PlayStation 3 zijn apps als Netflix en Spotify op dat platform beschikbaar. De populaire mediasoftware Kodi is ooit ontstaan op de Xbox, het heette toen nog XBMC, wat staat voor XBox Media Center.
Als je voldoende hebt aan de functies van de console, is dat natuurlijk prima. Maar de ondersteuning van apps en bestandsformaten is op mediaspelers een stuk beter. Een Xbox of PlayStation mét Blu-rayspeler zijn natuurlijk wel een mooie aanvulling op de home cinema setup om fysieke media mee af te spelen.
Technische specificaties: waar moet je op letten?
Mediaspelers zijn apparaten waarbij met veel technische termen wordt gestrooid. 4K, 8K, HDR, Dolby Atmos, Dolby Vision, upscaling, te veel om op te noemen. Maar welke specificaties zijn nou echt belangrijk? En wat bepaalt hoe soepel de ervaring is?
Processor en snelheid: De processor bepaalt grotendeels de snelheid en prestaties van de mediaspeler. Zoek naar recente, krachtige processors voor vlotte en snelle prestaties. De absolute topper is de Nvidia Tegra X1+, die je in de Nvidia Shield TV vind. Maar de Amlogic S905X4 uit de Nokia Streaming Box 8010 is ook ruim vlot genoeg als je geen behoefte hebt aan de gaming functionaliteiten van de Shield TV.
Geheugencapaciteit: Het geheugen is belangrijk voor multitasking en het snel laden van apps en media. Een groter RAM-geheugen kan zorgen voor betere prestaties. De voorkeur gaat uit naar spelers met minimaal 3 GB RAM-geheigen
Opslagruimte: Dit bepaalt hoeveel apps, films en andere media je kunt opslaan op het apparaat zelf. Afhankelijk van je wensen, kun je kiezen voor modellen met meer opslagruimte of kijken naar de mogelijkheid om externe opslag aan te sluiten. Doordat veel content gestreamd kan worden, is veel opslag tegenwoordig niet echt meer nodig. Wil je veel verschillende apps installeren? Kijk dan naar modellen met minimaal 16 GB opslag.
Resolutie: De resolutie bepaalt de beeldkwaliteit. Voor de beste kijkervaring kies je een mediaspeler die 4K, HDR10, Dolby Vision en andere HD videoformaten kan afspelen. Om een toekomstgerichte aankoop te doen, kun je letten op ondersteuning van de AV1 codec, omdat dit waarschijnlijk de nieuwe standaard voor streaming video wordt.
Connectiviteitsopties: Denk aan Wi-Fi, Bluetooth, en bedrade aansluitingen zoals Ethernet. Deze specificaties zijn belangrijk voor het streamen van content en het aansluiten van andere apparaten. Voor alle streamingdiensten is een goede, stabiele wifi-verbinding voldoende. Maar wil je grote bestanden uit je eigen netwerkopslag gaan streamen, dan heeft een vaste netwerkaansluiting de voorkeur.
Om de beste keuze voor jouw situatie te maken, is het belangrijk om de technische specificaties van mediaspelers te begrijpen. Ontdek in mijn verdiepende artikel Technische specificaties van mediaspelers alles wat je moet weten over processors, geheugen, en meer.
Mediaspeler of smart televisie?
In het moderne medialandschap hebben we talloze manieren waarop we onze favoriete content kunnen bekijken. Smart TV’s en mediaspelers zijn allebei populaire keuzes, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die je moet overwegen bij het maken van een keuze..
Verschillen
Functionaliteit: Smart tv’s combineren de functies van een gewone televisie met de mogelijkheid om te verbinden met internet en apps te gebruiken. Mediaspelers, zoals de Apple TV of Chromecast, worden aan een reguliere tv aangesloten om deze dezelfde “slimme” functionaliteiten te geven.
Upgrades: Smart tv’s hebben soms een beperkte levensduur wat betreft software-updates. Apps worden minder lang ondersteund en sommige apps komen nooit beschikbaar op een platform. Een losse mediaspeler kan eenvoudig worden vervangen of geüpgraded zonder dat je een geheel nieuwe televisie hoeft te kopen.
Prijs: Tegenwoordig kun je bijna geen televisie zonder apps meer kopen. Maar een mediaspeler kan van een oudere tv alsnog een smart tv maken, bijvoorbeeld voor op een slaapkamer of zolder. En een basis mediaspeler is een heel stuk goedkoper van een nieuwe televisie.
Voordelen mediaspelers
Flexibiliteit: Je kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende mediaspelers zonder je hele televisie te moeten vervangen. Je zit daardoor niet vast aan het platform en de meegeleverde apps op je televisie.
Up-to-date software: Mediaspelers krijgen vaak frequenter software-updates dan smart tv’s. Het zijn meer specialistische apparaten en ze worden meestal langer ondersteund door de fabrikant.
Aanbod in apps: Televisiesoftware wordt vaak relatief kort ondersteund, waardoor oudere toestellen niet meer de allernieuwste apps kunnen installeren. Bij mediaspelers is dit minder snel het geval, omdat ze op populaire platforms als Android TV draaien.
Nadelen mediaspelers
Extra apparaat: Je hebt een extra apparaat nodig, wat kan leiden tot meer kabels en meer afstandsbedieningen.
Stroomverbruik: Een aparte mediaspeler kan meer energie verbruiken in vergelijking met de ingebouwde functionaliteit van een smart TV.
Zowel smart tv’s als mediaspelers hebben hun eigen voordelen en beperkingen. De keuze die je maakt hangt dus af van je persoonlijke voorkeur, je budget en hoe vaak je denkt te upgraden of nieuwe services en functies wilt proberen.
Wat kost een mediaspeler?
De kosten van mediaspelers variëren sterk op basis van de functies, merk, bouwkwaliteit en andere specificaties. Zoals zo vaak is alle waar naar z’n geld, maar heb je zeker niet altijd het duurste apparaat nodig.
Wat moet ik uitgeven aan een mediaspeler?
Behoefte en gebruik: Voordat je een mediaspeler koopt, bepaal je eerst wat je er precies mee wilt doen. Wil je gewoon basisstreaming of zoek je geavanceerdere functies?
Toekomstbestendigheid: Denk aan de langetermijninvestering. Een duurdere speler die langer meegaat en beter kan worden geüpgraded, is misschien wel de betere keuze.
Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de mediaspeler compatibel is met je TV en eventuele andere apparatuur zoals een soundbar of thuisbioscoop.
Merk en beoordelingen: Lees beoordelingen van andere gebruikers en let op de reputatie van het merk.
Uitbreidingsmogelijkheden: Mogelijk wil je in de toekomst meer opslag toevoegen. Kies een speler die dit toelaat.
Extra kosten: Denk aan eventuele kosten voor abonnementen op streamingdiensten, extra accessoires of uitbreidingen.
Basis: €30 – €70
- Aanbevolen gebruik: ideaal voor bij een oudere televisie, bijvoorbeeld op een slaapkamer.
- Geschikt voor basis streaming en afspeelmogelijkheden.
- Vaak niet geschikt voor 4K of hogere resoluties.
- Vaak met beperktere functies en tragere interface
- Populair in dit segment: Google Chromecast HD en 4K
Aanbevolen basis mediaspeler
In het basis segment is de Google Chromecast met Google TV 4K de meest complete speler die je kunt vinden. Voor minder dan 70 euro krijg een je een 4K streaming device die op Googles eigen app platform draait.
Middenklasse: €70 – €200
- Aanbevolen gebruik: in de woonkamer, eventueel in combinatie met een versterker
- Ondersteuning voor hogere resoluties zoals 4K.
- Betere bouwkwaliteit en betere performance
- Ondersteunen meer video- en audioformaten
- Populair in dit segment: Google TV Streamer, Nokia Streaming box 8010, Apple TV 4K, Nvidia Shield TV (Tube)
Aanbevolen middenklasse mediaspeler
In het middenklasse segment zijn er op dit moment twee spelers die de moeite waard zijn. Zowel de gloednieuwe Google TV Streamer als de Nokia Streaming Box 8010 een goede keuze. Met een aanschafprijs rond de 120 euro zijn dit een apparaten die allebei veel waar voor je geld bieden. Er is ondersteuning voor veel verschillende formaten en alle aansluitingen voor een home cinema opstelling zijn aanwezig.
Google TV Streamer
De nieuwe Google TV Streamer is een mediaspeler die weinig onderdoet voor spelers uit de topklasse. Deze opvolger van de Chromecast is een stuk krachtiger en uitgebreider dan zijn voorganger. Het enige nadeel is dat er geen volledige ondersteuning voor high-res audio is, maar als je geen audiofiel bent is dit de mediaspeler met de beste prijs-kwaliteitsverhouding van het moment.
Nokia Streaming Box 8010
Topklasse: €200 en hoger
- Aanbevolen gebruik: In combinatie met een home cinema setup en voor de filmfanaten onder ons.
- High-end prestaties met de nieuwste technologieën.
- Ondersteuning voor bijna alle beeld- en audioformaten, uiteraard in 4K.
- Vaak met geavanceerde functies zoals voice control, gaming en uitgebreide app-ondersteuning.
- Populair in dit segment: Nvidia Shield TV Pro
Aanbevolen topklasse mediaspeler
In het topklasse segment is eigenlijk maar één keuze, de Nvidia Shield TV Pro (2019). Dit is de absolute koning onder de mediaspelers Dit apparaat speelt alles met speels gemak af en biedt daarnaast ook nog game streaming opties, voor wie daar gebruik van wil maken. Er wordt gebruik gemaakt van Andoid TV, waardoor je toegang hebt tot alle populaire apps. Het is daarmee zonder twijfel de beste mediaspeler die je op dit moment kunt kopen.