Ga naar de inhoud

Een NAS als middelpunt van je home cinema set

NAS als middelpunt van je home cinema set

Praat met een willekeurig iemand over een home cinema set en waarschijnlijk heb je het dan al snel over een smart TV van minimaal 50 inch, een audio set en een goede blu-rayspeler. Termen als DTS, Dolby, 5.1, FullHD en 4k zullen bij menigeen niet onbekend in de oren klinken. Een term die je minder hoort is NAS, en dat is toch heel erg jammer! Zeker als je veel investeert in je home cinema set, is een NAS een onmisbare toevoeging.

Media: altijd en overal beschikbaar

Diensten als Netflix, Youtube en Spotify zijn niet meer weg te denken uit het huidige medialandschap. We zijn eraan gewend geraakt altijd en overal toegang te hebben tot video en muziek. Dan is het toch raar dat we thuis nog steeds lopen te rotzooien met fysieke schijfjes welke je waarschijnlijk ook nog eens op slechts één plaats in je huis kunt afspelen? Als ik even naar mezelf kijk, kijk ik overdag steeds vaker video via tablet en telefoon en alleen ’s avonds nog op de televisie. Het grote nadeel van diensten als Netflix en Spotify vind ik dat niet alles aanwezig is. Sommige albums in mijn kast (ja, ik koop nog  cd’s!) staan simpelweg niet op Spotify waardoor ik ze niet kan streamen.

NAS als middelpunt

De oplossing is niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Met een NAS in je netwerk kun je alle media centraal opslaan. Zo heb ik al mijn cd’s in hoge kwaliteit gedigitaliseerd en opgeslagen op de NAS. Binnen mijn netwerk kan ik nu op ieder device beschikken over mijn muziek. Ook films en series heb ik in hoge kwaliteit opgeslagen, waardoor op iedere plaats in huis naar de gekochte video’s kan worden gekeken. Wil ik genieten van een film met veel kabaal, dan sluit ik mijn laptop aan op mijn home cinema set. Wil ik in bed nog even een aflevering van een serie bekijken, pak ik de tablet en een hoofdtelefoon.

Meer dan films en muziek

Het grote voordeel van een NAS in je netwerk is dat je er nog veel meer mee kunt dan alleen streamen. Zo gebruik ik het tevens als centraal punt voor het opslaan van foto’s. Hierdoor kan ik deze eenvoudig bekijken op tablet, telefoon, laptop of zelfs televisie. In het geval van een Synology NAS kun je hier Photo Station voor gebruiken. Kortom, zodra je een degelijke set en televisie hebt staan, kijk dan eerst naar de aanschaf van een NAS. Je gaat hier enorm veel plezier van hebben, omdat je totale mediabeleving veel soepeler zal verlopen.

Home cinema koppelen

Om mijn films en series binnen het netwerk af te spelen gebruik ik een laptop met Kodi welke ik via HDMI aansluit op mijn versterker. De versterker koppelt via HDMI naar de televisie, zodat ik optimaal beeld en geluid heb via mijn laptop. Om ook hoge kwaliteit soepel te streamen, heb ik wel een gigabit netwerkaansluiting liggen om mijn laptop op aan te sluiten. De Wi-Fi is te wisselvallig en te beperkt in snelheid om stabiel grote bestanden te kunnen streamen.

Update: De laptop gebruik ik inmiddels niet meer voor het streamen. Daar heb ik nu een dedicated mediaspeler voor. Zelf gebruik ik de Nvidia Shield TV Pro, maar er zijn meer goede mediaspelers.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.