Nederlandse ondertiteling in Kodi – eenvoudig en automatisch

Kodi nederlandse ondertiteling opensubtitles.org

Heb je Kodi al geïnstalleerd? Maar wil je ook Nederlandse ondertiteling bij je films en series? Lees dan snel verder! In deze handleiding leg ik stap-voor-stap uit hoe je dit in Kodi instelt met behulp van OpenSubtitles (ook bekend als opensubs). Als bonus vertel ik je ook nog hoe je de Nederlandse ondertiteling automatisch laat zoeken!

De verschillende add-ons hebben een update gekregen. Het werkt nu ook in versie 19.1 (Matrix) van Kodi.

Nederlandse ondertiteling instellen

Voordat we beginnen is het belangrijk dat je eerst een account aanmaakt op www.opensubtitles.org (dit is helemaal gratis). Bewaar je inloggegevens goed, want die heb je zometeen nog nodig.

Deze handleiding is geschreven met behulp van Kodi 18.9 Leia en de standaard skin op Windows 10. Als je een andere versie hebt, of een andere skin, kunnen dingen er anders uitzien. Het zou echter hetzelfde moeten werken.

Ben je nieuw met Kodi? Lees dan ook: Kodi bibliotheek instellen voor films en series.

Stap 1 – Opstarten:

Start Kodi op en ga naar de instellingen links bovenin. Dit is de middelste van de drie iconen.

Kodi opstarten

Stap 2 – Instellingen:

In het overzicht dat je daarna krijgt klik je op de tegel voor Add-ons.

Kodi addons

Stap 3 – Addons zoeken:

Ga naar het menu-item Zoeken

Kodi addons zoeken

Stap 4 – OpenSubtitles.org zoeken:

Zoek naar opensubtitles en klik op OK.

opensubtitles addon zoeken in Kodi

Stap 5 – OpenSubtitles.org addon installeren:

In het overzicht dat je krijgt, klik je op Opensubtitles.org waarna je onderstaand scherm te zien krijgt. Klik op Installeren.

opensubtitles addon installeren in Kodi

Stap 6 – OpenSubtitles.org addon instellen:

Je komt weer terug in het overzicht waarna de add-on wordt geïnstalleerd. Als de installatie voltooid is, klik je de add-on nogmaals aan.

Klik nu op Configureren. Als het goed is zie je nu onderstaand scherm. Vul hier de gegevens in die je eerder op www.opensubtitles.org hebt aangemaakt en klik op OK.

Opensubtitles addon instellen

Automatische ondertiteling

Als bonus ga ik je nu nog uitleggen hoe je automatisch de ondertiteling laat zoeken. Hierna krijg je bij het starten van een film of aflevering een pop-up waarin je direct de meest geschikte ondertiteling kunt kiezen. Handig toch?

Stap 1 – AutoSubs zoeken:

Ga opnieuw naar het zoekscherm voor Add-ons. Zoek naar autosubs en klik op OK.

Zoek naar autosubs addon

Stap 2 – AutoSubs installeren:

Klik vervolgens de add-on AutoSubs aan en klik op Installeren.

AutoSubs addon installeren in Kodi

Stap 3 – Nederlandse ondertiteling instellen:

Nadat de add-on geïnstalleerd is klik je deze nogmaals aan en klik je op Configureren. In het scherm dat je nu ziet zet je de toggle bij Zoek naar specifieke taal om. Je krijgt dan een nieuwe optie te zien: Ondertitel taal. Klik op deze nieuwe optie en kies voor Dutch.

Nederlandse ondertiteling instellen

Klaar! Automatische Nederlandse ondertiteling ingesteld

Zo, nu ben je helemaal klaar en kun je genieten van automatische Nederlandse ondertiteling bij al je favoriete films en series in Kodi!

Heb je nog vragen of tips en trucs voor andere gebruikers? Laat dan een reactie achter.

Tags:

19 reacties op “Nederlandse ondertiteling in Kodi – eenvoudig en automatisch”

 1. hartstikke bedankt voor je uitleg ik heb alles precies gedaan zoals je voordeed ik heb ook een nieuw wachtwoord aangevraagd bij opensubtitles maar nog steeds komen de ondertitelingen niet allemaal op kodi binnen in mijn geval bv catherine the great of the spanish princess. enig idee wat er dan fout gaat opensubtitles zegt dat ligt aan kodi?

  1. Begrijp ik goed dat het voor sommige dingen wel werkt binnen Kodi? Want dan lijkt het iets specifiek voor deze series te zijn.

   Wat je nog zou kunnen controleren is de naamgeving van het bestand en de map waar deze in staat. Als dit niet goed overeenkomt, kan dit voor verstoring zorgen.
   Ik zou videobestanden opslaan in een mappenstructuur die er zo uit ziet: “The Spanish Princess/Season 01/The.Spanish.Princess.S01E01.xxxxx.mkv”.
   De exacte bestandsnaam zelf is niet zo belangrijk, als de naam en de codering voor seizoen en aflevering er maar goed in staat.

   1. Dag Jack,
    Ik heb nu op mijn telefoon Kodi matrix. Eerder Leia 18.9. Nu werkt Opensubtitles niet meer. Ook ak4 subs niet. Telefoon -android 10.0. Heb jij enige ervaring hiermee?
    Groet, Jack

    1. Bij mij duurde het even voordat de add-ons een update kregen. Je kan proberen handmatig de update te starten. Dat werkte op Android TV namelijk wel.
     Voor Opensubtitles is er in ieder geval een update, de andere add-on ken ik niet.

     Ik heb geen ervaring met Kodi op mobiel, maar volgens mij is daar weinig verschil met Android TV.

   2. zo blij met deze heldere en duidelijke uitleg! Het is meteen gelukt. Heel erg bedankt voor de moeite die je erin hebt gestoken!!

    1. De eerste keer dat ik autosubs installeerde deed hij het perfect.
     Bij de 2e keer doet hij niets. Alles werkt weer behalve autosubs. Suggesties?

    1. Die error kan helaas verschillende oorzaken hebben. Je kan proberen de cache van de app te legen als je Kodi op Android draait?
     En anders Kodi opnieuw installeren, maar dan ben je mogelijk je instellingen kwijt.

   3. Ondanks dat ik autosubs heb ingesteld op dutch krijg ik alleen engelse ondertitels aangeboden – doe ik iets niet goed?

    1. Check even de instellingen van Kodi zelf, niet alleen de Autosubs add-on.

     Ga naar Instellingen > Speler > Taal
     Zoek de optie: ‘Talen van te downloaden ondertiteling’
     Die heb ik op ‘Dutch, English’ staan. Daarmee krijg ik zowel NL als EN ondertiteling in het overzicht.

     1. Als ik ondertiteling instel blijft mijn beeld stil staan en doet hij niks meer. Zet ik de ondertiteling uit doet het beeld het goed. Hoe kan dit. We hebben kodi 19.1

    2. Hi Jack,
     Alle stappen goed doorlopen, dank daarvoor. Alleen de NL-ondertiteling loopt niet synchroon met de afgespeelde films. Ik zie dat je dat ook kunt instellen met ‘vooruit’ of ‘achteruit’ maar best vervelend dit.
     Misschien heb jij tips hiervoor?
     Thnx alvast!

     1. Dat is inderdaad soms lastig, maar met het instellen vaak wel op te lossen.
      Het belangrijkste om vooraf op te letten is de source. Als je film als bron bijvoorbeeld ‘bluray’ heeft, kies dan ook een ondertitel die voor bluray is. Soms moet je meerdere ondertitels proberen, voor je een goede hebt.
      Een voorbeeld: als je een web-dl bestand afspeelt met een HDTV ondertitel, loop deze vaak asynchroon door andere terugblikken, weggeknipte reclameblokken of disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.