Ga naar de inhoud

Nvidia Shield TV Pro (2019) review – absoluut de beste

mediaspelers set-top boxes voorbeeld. Nvidia Shield TV Pro met afstandsbediening en verpakking

Om maar direct met de deur in huis te vallen, de Nvidia Shield TV Pro is de duurste mediaspeler die je op dit moment kunt kopen. Andere mediaspelers kosten soms minder dan de helft. Waarom dan toch de Shield overwegen? Omdat het ook met afstand de beste is.

Als je alleen Youtube en Netflix naar je televisie wil streamen, ben je waarschijnlijk beter af met een Chromecast of een van de andere goedkopere mediaspelers. Maar ben je op zoek naar een mediaspeler die net even wat meer doet en je gegarandeerd de beste beeld- en geluidskwaliteit levert? Lees dan vooral verder!

Want als het aankomt op kwaliteit, is de Shield TV Pro onverslaanbaar. Ik gebruik de Shield nu ruim een jaar en zou nooit meer terug willen naar een goedkopere speler. Je vraagt je af waarom? Dat ga ik je nu vertellen.

Design

Net als de vorige Shield TV is de 2019 versie een klein, zwart doosje met een wigvorm. Door het hoekige ontwerp heeft het wel iets weg van een stealth drone. Je kunt het mooi of lelijk vinden, maar een ding is zeker. De Shield TV Pro is in het design duidelijk onderscheidend van de standaard vierkante doosjes van de concurrentie. Je kunt de Shield plat neerleggen, maar met een standaard (die je los kunt kopen) kun je ‘m ook rechtop plaatsen. Aan de voorkant vind je een brede groene ledstrip die aan gaat zodra je de Shield opstart. In de instellingen kun je de sterkte van het licht nog beperken als je het storend vind.

Aan de achterkant vind je twee USB 3.0-poorten, een Ethernet-poort, een MicroSD-sleuf en een voedingsaansluiting. Als laatste vind je hier een HDMI 2.0b-poort, waarmee je 4K HDR beeldmateriaal kunt doorsturen naar je televisie of home cinema versterker.

De aansluitingen op de achterkant van de nvidia shield tv pro

Afstandsbediening

De nieuwe afstandsbediening is een soort Toblerone, een lange driehoekige vorm. Hij heeft een matte afwerking en ligt verrassend lekker in de hand. Aan de voorkant zitten alle knoppen die je nodig hebt (volume omhoog/omlaag, home en terug) aangevuld met knoppen voor spraakopdrachten en Netflix. In de instellingen kun je een aantal acties zelf configureren, zoals wat er er gebeurd als je twee keer op de home-button klikt, of welke functie er triggert als je de menu-knop gebruikt. Helemaal bovenaan zit een microfoon, je hoeft dus niet heel hard richting je televisie te schreeuwen, maar kunt op normaal volume tegen de afstandsbediening praten.

de afstandsbediening van de nvidia shield tv pro
De bluetooth afstandsbediening van de Shield

De afstandsbediening maakt gebruik van Bluetooth om te communiceren met de Shield TV Pro. Nvidia zegt dat hij een bereik heeft van ongeveer 20 meter met direct zicht op het apparaat, of 10 meter als er obstakels tussen zitten. Door de Bluetooth connectie hoef je de afstandsbediening dus niet recht op het apparaat te richten en kun je de Shield zelfs uit het zicht plaatsen.

De afstandsbediening werkt op twee AAA-batterijen en ook oplaadbare batterijen kun je prima gebruiken.

Hardware

Onder de motorkap zie je terug waarom de Shield TV Pro zijn hoge prijs waard is. Hier vind je namelijk de krachtigste hardware die je in een mediaspeler kan kopen. De Tegra X1+ processor is 25% sneller dan zijn voorganger (en dat was al geen slome duikelaar) en is vele malen sneller dan de chipsets in de concurrerende mediaspelers. Daarnaast heeft de Shield 3 GB RAM geheugen en 16 GB opslag voor apps en bestanden. Die 16 GB lijkt misschien niet veel, maar de je kunt de opslag makkelijk uitbreiden met een externe USB-schijf.

Uiteraard is er ook snelle wifi aan boord (2.4 en 5 GHz) en kun je bijvoorbeeld een game controller koppelen via Bluetooth 5.0.

Features

De Shield draait al jaren op het Android TV platform van Google. Dit platform is in de afgelopen jaren snel volwassen geworden en geeft toegang tot veel apps. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface, zodat het hele gezin de mediaspeler makkelijk kan bedienen. Bij de instellingen vind je een aantal opties die specifiek voor de Shield zijn toegevoegd, maar verder is de hele interface standaard Android TV. Dat betekent wel dat de Shield sinds eind 2021 ook reclame toont op het homescherm, net als de Chromecast met Google TV. Verder dan wat suggesties voor films en series op verschillende streamingdiensten gaat dat op dit moment niet, waardoor de meeste mensen het niet als storend ervaren.

Beeldkwaliteit en audiokwaliteit

Wat betreft beeld en geluid worden alle populaire en kwalitatieve formaten ondersteund. Denk aan 4K, HD audio, HDR, Dolby Vision Dolby Atmos en meer. Beginnen de afkortingen en termen je te duizelen? Het belangrijkste dat je moet weten is dat de Shield TV Pro alle gangbare streamingdiensten en bestanden in de hoogst mogelijke kwaliteit doorstuurt naar je televisie.

AI upscaling

Veel 4K apparaten bieden de mogelijkheid om FullHD (1080p) materiaal op te schalen naar een 4K-resolutie. Omdat 4K materiaal 4 keer zoveel pixels heeft als 1080p beelden, worden er via een algoritme pixels ‘verzonnen’ om toch een scherper beeld te tonen. De kwaliteit van dit ‘upscalen’ valt of staat met de kwaliteit van het gebruikte algoritme. Het AI upscaling algoritme van de Nvidia Shield TV Pro is een van de beste algoritmes op de markt. Er zijn duizenden uren videomateriaal gebruikt om het algoritme te trainen en dit zorgt ervoor dat ook 1080p materiaal haarscherp op je 4K-televisie wordt getoond.

Ingebouwde Chromecast

Gebruik je wel eens je telefoon om bestanden op je televisie te tonen? Met de ingebouwde Chromecast built-in functie van de Shield doe je dit moeiteloos. Het werkt vanuit de bekende streamingapps van bijvoorbeeld YouTube en Netflix, maar met Google Photos kun je ook moeiteloos de vakantiekiekjes op het grote scherm laten zien.

Meest gebruikte apps

Uiteraard zijn alle standaard streamingdiensten beschikbaar. Denk dan aan Netflix, Disney+, Videoland, HBO max, enzovoorts. Maar de Shield is ook uitermate geschikt voor Kodi! Kodi kan op andere apparaten nog wel eens wat traag aanvoelen, maar op de Shield TV Pro is daar niets van te merken. Het programma reageert net zo snel als op een moderne PC. Hier in huis wordt ook veel gebruik gemaakt van YouTube, F1TV en ZiggoGo.

Geforce Now

Er is nog een laatste functionaliteit waarmee de Shield TV Pro zich onderscheid van de concurrenten en dat is de service Geforce Now. Dit is vergelijkbaar met Google Stadia en zorgt ervoor dat je hoge kwaliteit PC-games kunt streamen naar je televisie. Koop er een game controller bij en je hebt naast een mediaspeler ineens ook een gameconsole in je kast staan. Je hoeft dus niet meer in het computerhok te kruipen als je een game wilt doen, maar blijft gewoon lekker op de bank hangen.

De standaard Shield TV als alternatief?

Naast de Shield TV Pro is er ook een kleiner broertje in de vorm van de Shield TV (zonder de toevoeging ‘Pro’ dus). Deze ‘standaard’ Shield TV lijkt op een cilinder en wordt daarom ook wel eens als de ‘Tube’ benoemd. De hardware en de features zijn in grote lijnen hetzelfde, maar je krijgt wel minder opslag (8 GB in plaats van 16 GB), minder RAM geheugen (2 GB in plaats van 3GB) en er zijn geen USB-poorten aanwezig. Ook draait het systeem op 32 bit, waar de Pro op 64 bit draait.

productafbeelding van de nvidia shield tv (tube)
Afbeelding van nvidia.com

Deze Shield TV ‘Tube’ kun je wel verstoppen achter je televisie als daar nog ruimte is en is een stuk goedkoper dan de Shield TV Pro. Maar daar houdt het met de voordelen wel op. Op verschillende fora zijn berichten te vinden dat gebruikers in uitzonderlijke gevallen problemen ervaren met het afspelen van zware bestanden met 4K, HDR en HD audio. Diezelfde bestanden doen het daarna op een Pro wél soepel. Daar staat tegenover dat er ook genoeg gebruikers zijn die geen problemen ervaren, maar het lijkt erop dat de Pro net iets toekomstbestendiger is dan zijn kleinere broertje.

Conclusie

Ik heb zelf lang getwijfeld over de aanschaf van de Shield TV Pro. En eerlijk is eerlijk, dat komt toch vooral door de prijs. Maar nu ik er een tijdje gebruik van maak, zou ik willen dat ik de Shield veel eerder had gekocht. Het apparaat is namelijk eenvoudig te installeren en sneller dan alle andere Android spelers die ik heb gezien. Het gebruiksgemak is ook dik in orde, waardoor vrouw en kinderen graag gebruik maken van de Shield. In het verleden moest ik altijd helpen als ze iets met Kodi wilden kijken, maar ook dat bedient iedereen nu moeiteloos zelf.

Kortom, de Shield TV Pro is geen goedkoop apparaat, maar wel degelijk iedere cent waard. Als zelfs mijn vrouw zich afvraagt waarom ik ‘dat ding’ niet eerder heb gekocht, is het duidelijk dat de Shield voor het hele gezin een aanrader is.

Meer lezen over mediaspelers in het algemeen en niet alleen de Shield? Lees dan alles over mediaspelers en weet wat belangrijk is voor je er een koopt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.