Ga naar de inhoud

De belangrijkste technische specificaties van een mediaspeler (2024)

CPU op een printplaat

De technische specificaties bepalen hoe goed een mediaspeler presteert. Ze beïnvloeden alles van de beeld- en geluidskwaliteit tot de compatibiliteit met andere apparaten. Door te begrijpen welke specificaties belangrijk zijn, maak je een betere keuze voor jouw specifieke situatie.

Hardware specificaties

Hier een overzicht van belangrijke specificaties waar je op kunt letten.

Processor (CPU)

De kracht van een mediaspeler is heel belangrijk voor het goed afspelen van films en muziek. Hier zijn drie dingen die echt tellen:

 • Snelheid van de CPU (het ‘brein’ van de mediaspeler): Als de CPU snel is, betekent dit dat je films en series mooi en zonder onderbrekingen worden afgespeeld. Dit is extra belangrijk als je films in hoge kwaliteit, zoals 4K, kijkt.
 • Multi-core processors (meerdere ‘hersenen’ in de CPU): Meerdere cores zorgen ervoor dat de mediaspeler meerdere dingen tegelijk kan doen. Hedendaagse apps zijn vaak al geoptimaliseerd voor het optimaal gebruiken van meerdere cores.
 • GPU (de ‘grafische kracht’ van de mediaspeler): Een goede GPU maakt de beelden nog mooier, vooral bij heel scherpe 4K-films of bij 3D-software (bijv. games). Het helpt de CPU door het zware werk van het tonen van mooie beelden op zich te nemen.

Samengevat: Een sterke CPU, met meerdere cores en een goede GPU, maakt dat jouw mediaspeler films en muziek super goed afspeelt. Zo geniet je van mooie, vloeiende beelden en geluid zonder problemen.

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte modellen processors en mijn persoonlijke aanbevelingsscore.

ProcessorApparaatAantal KernenSterke PuntenAanbevelingsscore
NVIDIA Tegra X1+NVIDIA Shield TV Pro 2019Octa-core4K HDR, AI-upscaling, gaming⭐⭐⭐⭐⭐
5 sterren
Amlogic S905X3Nokia Streaming Box 8010Quad-core4K bij 60fps, energie-efficiënt⭐⭐⭐⭐
4 sterren
Amlogic S922XDiverse Android TV-boxenHexa-core4K bij 60fps, HDR10+, Dolby Vision, gaming⭐⭐⭐⭐
4 sterren
Realtek RTD1295Diverse mediaspelersQuad-core4K UHD, meerdere audioformaten⭐⭐⭐
3 sterren
HiSilicon Hi3798C V200High-end mediaspelersQuad-core4K bij 60fps, HDR⭐⭐⭐⭐
4 sterren
Apple A12 BionicApple TV 4KHexa-core4K HDR, App Store ecosysteem⭐⭐⭐⭐⭐
5 sterren
Rockchip RK3328Budget mediaspelersQuad-core4K video, compatibiliteit met meerdere formaten⭐⭐
2 sterren
Mediatek MT8695Amazon Fire TV Stick 4KQuad-core4K HDR, Dolby Atmos, energie-efficiënt⭐⭐⭐
3 sterren

Geheugen (RAM)

De best presterende mediaspelers als de Nvidia Shield TV Pro en de Nokia Streaming Box 8010 maken gebruik van 4 GB RAM geheugen. Apparaten met 3 GB RAM zijn ook te overwegen, maar mogelijk minder toekomstbestendig. Weet je nu al dat je alleen maar apps als Netflix en HBO zult gaan gebruiken? Dan is 4 GB geen vereiste. Maar als je van plan bent een app als Kodi te gaan gebruiken, zou ik zeker een speler met 4 GB uitzoeken.

Opslagcapaciteit

Opslagcapaciteit is vooral belangrijk als je veel media in bezit hebt en op een een harde schijf opslaat. In deze tijd van streaming is opslag echter steeds minder belangrijk. Wel wil je genoeg ruimte hebben om verschillende apps te kunnen installeren. Het is daarom aan te raden om een speler met minimaal 16 GB opslag te kiezen. Spelers met minder opslag functioneren ook, maar je zal daarbij sneller keuzes moeten maken tussen verschillende apps.

Wil je toch graag grote videobestanden opslaan? Sluit dan een externe harde schijf aan of overweeg een NAS.

Beeldkwaliteit: HDR (High Dynamic Range)

 • Wat is het?: HDR is een technologie die zorgt voor een hoger contrast en een breder kleurenspectrum in video’s. Dit betekent helderdere witten, diepere zwarten, en rijkere kleuren in vergelijking met standaard dynamisch bereik (SDR) content.
 • Waarom het belangrijk is: Het verbetert de algemene beeldkwaliteit, waardoor beelden realistischer en levendiger worden.
SDR HDR visual

HDR10

 • Wat is het?: HDR10 is de meest voorkomende vorm van HDR en wordt door veel fabrikanten ondersteund. Het gebruikt een 10-bits kleurdiepte, waardoor het in staat is om meer dan een miljard kleuren weer te geven.
 • Waarom het belangrijk is: Het is de standaard voor UHD Blu-ray discs en veel streamingdiensten, waardoor het breed compatibel is.

HDR10+

 • Wat is het?: HDR10+ is een verbeterde versie van HDR10. Het voegt dynamische metadata toe, die het mogelijk maakt dat de helderheid en kleurinstellingen van frame tot frame kunnen variëren.
 • Waarom het belangrijk is: Het biedt een nog betere beeldkwaliteit, vooral in scènes met veel variatie in licht en donker.

Dolby Vision

 • Wat is het?: Dolby Vision is een geavanceerd HDR-formaat dat ook dynamische metadata gebruikt. Het kan tot 12-bits kleurdiepte ondersteunen, wat neerkomt op meer dan 68 miljard kleuren.
 • Waarom het belangrijk is: Dolby Vision kan zorgen voor nog meer detail en kleurnauwkeurigheid dan HDR10 en HDR10+, vooral op high-end televisies.

Connectiviteit / aansluitingen

De connectiviteitsopties en aansluitingen op een mediaspeler zijn belangrijk om de juiste kwaliteit te leveren in jouw situatie.

Achterkant van Nvidia Shield TV Pro (2019)
 • Internet: Ga je alleen content van internet streamen? Dan heb je genoeg aan een goede stabiele wifi-verbinding. Wil je ook grote bestanden over het netwerk streamen? Zorg dan voor een ethernetaansluiting zodat je de speler bekabeld met het netwerk kunt verbinden.
 • USB-aansluitingen: USB-aansluitingen kun je gebruiken om een externe harde schijf aan te sluiten voor extra opslag. Je kunt deze ook gebruiken om een toetsenbord aan te sluiten als je vaak gaat typen.
 • Bluetooth: Dit kun je gebruiken voor het aansluiten van een hoofdtelefoon, maar bijvoorbeeld ook voor een gamecontroller, als je van plan bent te gaan gamen op je mediaspeler.
 • HDMI-versie: HDMI-aansluitingen komen in verschillende versies, zoals HDMI 1.4, 2.0, 2.1, enz. Nieuwere versies ondersteunen hogere resoluties, snellere verversingssnelheden, en meer geavanceerde functies. Bijvoorbeeld, HDMI 2.0 is vereist voor 4K-video bij 60 frames per seconde, terwijl HDMI 2.1 nodig is voor 8K-video of 4K bij 120 frames per seconde.

Terug naar: Mediaspelers: echt alles dat je moet weten (2023)