Top 10 albums van 2016 (progressive rock/metal)

  • door
header-top-10-albums-2016

Voor mij was 2016 het jaar dat ik weer actief naar veel nieuwe muziek ben gaan luisteren. Bij mij concentreert dit zich in het genre progressive rock en metal. Dit werd overigens mede geholpen door het aanschaffen van een abonnement op Spotify, wat een uitkomst om altijd (bijna) alle muziek onder handbereik te hebben! Vandaar dat ik het leuk vind om mijn nieuwe ontdekkingen van afgelopen jaar in een lijstje zetten. Hier volgt mijn persoonlijke top 10!

10. Dream Theater – The Astonishing

dream theater - the astonishingIk kon het niet over mijn hart verkrijgen om Dream Theater niet in mijn lijst te zetten, ondanks dat dit album niet het beste is wat de mannen de afgelopen jaren hebben voortgebracht. Extra reden om dit album toch een plekje te geven is dat James Labrie tijdens de liveshow in Carré zijn beste zang van de afgelopen jaren liet horen. Echter heb ik het album na de liveshow nooit meer gedraaid en dat zegt wat mij betreft genoeg. Vandaar niet meer dan een hekkensluiter in dit lijstje.

Dream Theater – The Astonishing op bol.com
Dream Theater – The Astonishing op Spotify

9. Cloudscape – Voice Of Reason

cloudscape - voice of reasonCloudscape produceert eerlijk heldere melodieuze prog/power metal. Het is vergelijkbaar met bands als DGM, Pagan’s Mind en Vanden Plas. Het is wellicht niet het allerbeste werk dat ooit in dit genre is uitgebracht, maar ik heb me er toch regelmatig prima mee vermaakt. Met 8 nummers en 48 minuten speelduur is dit album ook precies goed qua lengte en gaat het niet vervelen.

Cloudscape – Voice Of Reason op bol.com
Cloudscape – Voice Of Reason op Spotify

8. Meshiaak – Alliance Of Thieves

meshiaak - alliance of thievesDeze Australische thrash metal band kreeg ik door van een vriend omdat de gitarist van Teramaze hier in speelt. En wat een heerlijke keiharde rammer is dit! Op sommige momenten moet ik terugdenken aan Mastodon met Crack the Skye, maar dat heeft meer met sfeer dan met de speelstijl te maken. Daarvoor heeft Meshiaak toch teveel een eigen thrash sound. Het hele album beukt lekker door, dus een prima plaat voor in de auto! Alleen wel even op de snelheid letten, want het nodigt uit tot extra gas geven!

Meshiaak – Alliance Of Thieves op bol.com
Meshiaak – Alliance Of Thieves op Spotify

7. Frost* – Falling Satellites

frost* - falling satellitesIk was enorm fan van Milliontown, maar het album daarna viel me tegen. Dit 3e album geeft me weer de vibe die ik ook bij het eerste album had. Ze durven te experimenteren, wat blijkt uit de bijna dubstep-achtige beats in één van de songs. In tegenstelling tot Milliontown staan er geen extreem lange nummers op, maar dat is geen gemis. De nummers wisselen elkaar mooi af.  Al met al een prima progressive rock album om een ruim uur mee te vullen.

Frost* – Falling Satellites op bol.com
Frost* – Falling Satellites op Spotify

6. Headspace – All That You Fear Is Gone

headspace - all that you fear is goneEen heerlijk stemgeluid en enorm knappe songs, wat wil je nog meer? In mijn ogen net niet zo goed als het debuut, maar zeker goed genoeg om in mijn lijstje te staan. Het warme stemgeluid van Damian Wilson draagt hier in grote mate aan bij. Interessant is dat er meer stijlen dan alleen progressive rock voorbij komen. Er zijn duidelijke invloeden van metal en jazz te horen. Mijn favoriete track van All That You Fear Is Gone is The Science Within Us.

Headspace – All That You Fear Is Gone op bol.com
Headspace – All That You Fear Is Gone op Spotify

5. Haken – Affinity

haken - affinityIk heb Haken in het verleden niet veel geluisterd, maar wat een toffe sound heeft dit album zeg! Het doet me vaak denken aan Dream Theater van wat jaren terug en dat mag een compliment genoemd worden. Ik heb niet echt een favoriet nummer, maar ik vind 1985 heel erg tof door de typische 80s drums en effecten die er in verwerkt zijn. Ik denk dat het tijd wordt dat ik de oudere albums ook een paar luisterbeurten ga geven.

Haken – Affinity op bol.com
Haken – Affinity op Spotify

4. Evergrey – The Storm Within

evergrey - the storm withinTja, Evergrey, ik hou er gewoon van. De zang, de riffs, de heerlijke melodieuziteit (is dat een woord?). Vanaf de eerste luisterbeurt was ik verkocht. Het hele album is superstrak geproduceerd en Floor Janssen schittert maar liefst tweemaal! Het nummer In Orbit met deze zangeres is dan ook direct mijn favoriete nummer van deze plaat. Na een paar mindere albums is dit weer het Evergrey waar ik in eerste in instantie naar ben gaan luisteren. Ze zijn bijna terug op het niveau van Recreation Day!

Evergrey – The Storm Within op bol.com
Evergrey – The Storm Within op Spotify

3. Marillion – Fuck Everyone And Run (F.E.A.R.)

marillion - fearHoewel ik altijd meer heb gehad met het tijdperk Fish, raakt dit album een hele goede snaar. De sfeer is meeslepend en melodramatisch. De melodieën zuigen me in de plaat. Dit album klopt ook als geheel en verveelt geen moment. Het nummer El Dorado (II) The Gold omvat eigenlijk alles wat ik er zo goed aan vind, maar eigenlijk moet je deze plaat als geheel beluisteren. Knap om na zo veel jaren dienst nog zo’n verrassend album neer te kunnen zetten.

Marillion – F.E.A.R. op bol.com
Marillion – F.E.A.R. op Spotify

2. Fates Warning – Theories Of Flight

fates warning - theories of flightIn het verleden heb ik veel geluisterd naar Perfect Symmetry en FWX. Daarna ben ik ze eigenlijk een beetje uit het oog verloren, mede doordat nieuwer werk niet direct overtuigde. Door de tip van een vriend heb ik dit album toch geluisterd en ik was direct verslaafd! Ik zou bijna durven zeggen dat dit hun beste werk tot nu toe is. De nummers Seven Stars en The Light and Shade of Things zijn mijn favorieten van dit album.

Fates Warning – Theories Of Fligh op bol.com
Fates Warning – Theories Of Flight op Spotify

1. Source – Return To Nothing

source - return to nothingMegavette plaat die me op momenten doet denken aan het meer heavy werk van Tool. Ook de vergelijking met Soen is snel getrokken. In The Serpent hangt een sfeer die doet denken aan The Patient van Tool. Aangezien Tool in 2016 wéér niet met een nieuw album is gekomen, zet ik deze plaat dan ook met liefde bovenaan mijn lijst. Er  gaan geruchten dat ze in 2017 al met een tweede album komen, maar voorlopig vermaak ik me prima met Return To Nothing!

Source – Return To Nothing op bol.com
Source – Return To Nothing op Spotify

(Net) niet in de top 10

Uiteraard heb ik meer albums geluisterd dan deze tien, maar niet alles kan nu eenmaal in de top 10 komen. Zo viel Alter Bridge – The Last Hero me nogal tegen. Het is niet direct een slecht album, maar maakte mijn hoge verwachtingen gewoonweg niet waar. Andere albums die zijn afgevallen op weg naar de top 10: Wolverine – Machina Viva, Redemption – The Art Of Loss, DGM – The Passage en Hemina – Venus.

Vooruitblik 2017

Nu 2016 afgesloten is, kunnen we vooruit kijken naar 2017. Ik kijk in ieder geval al heel erg uit naar de releases van Pain Of Salvation en Ayreon. Ook schijnt Soen met een nieuw album te komen, net als A Perfect Circle. En wie weet, misschien horen we ooit nog iets van Tool?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.