Ga naar de inhoud

Wat is casten? Een simpele uitleg

header beeld

In de wereld van televisies, mediaspelers en apps van streaming services valt steeds vaker de term casten. Leuk, denk je dan bij jezelf, maar wat is dat nu precies. Ontdek wat casten precies is en op welke manier je het kunt gebruiken. Het is eigenlijk heel simpel, en als je door hebt hoe handig het is, wil je straks niet meer zonder!

Wat is casten?

Casten is een simpele manier om content zoals muziek, films of series naar je televisie te streamen. Dit gebeurt via het Google Cast protocol. Dat Cast protocol heeft Google zelf in 2013 ontwikkeld en is bedoeld om eenvoudig audio en video te streamen via het internet. Casten is mogelijk naar veel producten die draaien op software van Google, denk aan een televisie, slimme speaker of mediaspeler.

De bekendste mediaspeler waarmee je kunt casten is de Google Chromecast, het apparaat waar het allemaal mee begon. Er zijn ook steeds meer televisies en mediaspelers met Android TV als besturingssysteem, deze hebben een ingebouwde Chromecast waarnaar je kunt casten.

Hoe kan ik casten? Een stappenplan

Ok, tot zover het theoretische verhaal. Belangrijker is hoe je kunt gaan casten. Casten naar een apparaat doe je meestal met je telefoon. Op je telefoon staan apps waarbinnen casten worden aangeboden. Populaire apps als YouTube, Netflix en Disney+ bieden de mogelijkheid om te casten naar een televisie of mediaspeler.

 1. Zorg dat je telefoon en het cast-apparaat met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn.
 2. Start de app van waaruit je gaat casten, bijvoorbeeld Netflix.
 3. Gebruik de cast-knop in de app en selecteer je cast-apparaat (bijv. mediaspeler of televisie)
 4. Zoek de film of aflevering die je wilt kijken en druk op afspelen
 5. Genieten maar!
visuele uitleg van de cast-knop in Netflix app
Voorbeeld van de cast-knop in de Netflix app

Het mooie van deze techniek is dat het cast-apparaat (dus je televisie of mediaspeler) zelf de stream ophaalt en afspeelt. Je telefoon gebruikt dus geen extra data en dient alleen nog als een soort afstandsbediening. Het is dus ook niet erg als je gebeld wordt tijdens het casten, want op de televisie gaat alles zonder onderbreking verder.

Wat kan ik casten?

Heel veel! Een aantal apps zijn al genoemd, zoals Netflix en Disney+, maar feitelijk kun je met de meeste video-apps casten. Dus ook met Amazon Prime, Videoland, Ziggo Go of NPO plus. Daarnaast kun je ook audio casten vanuit apps als Spotify, Deezer of Apple Music.

Video en audio zijn logische voorbeelden als we het hebben over streamen en casten, maar wist je dat je ook vanuit Google Foto’s kunt casten? Dan hoef je dus niet meer samen op je telefoon te turen, maar zet je die leuke vakantiefoto’s gewoon op het grote scherm! Handig toch?

Heb je nog geen Chromecast? Bekijk dan snel deze aankoopgids: Welke Chromecast kopen?

Hoe werkt scherm casten?

Naast het casten vanuit apps, kun je ook casten vanuit je Chrome browser. Dat werkt net even anders dan via de apps.

 1. Open de Chrome browser en ga naar het menu (de 3 puntjes rechtsboven)
 2. Kies voor de optie ‘Casten…’
 3. Het onderstaande scherm opent zich
 4. Kies het apparaat waarnaar je wilt casten
 5. Klaar! Alles wat je op je scherm doet is nu ook op je televisie te zien.
  • Optioneel: Kies onder ‘Bronnen’ wat je precies wilt casten. Je huidige tabblad, het hele scherm of een speciefiek bestand.
Voorbeeld van de opties om te casten via de Chrome browaer
Via het menu van Chrome kun je de instellingen voor het casten vinden

Veelgestelde vragen

Kun je Ziggo Go casten?

Jazeker, vanuit de app op je telefoon of tablet kun je Ziggo Go casten. Hou er wel rekening mee dat dit niet op iedere internetverbinding lukt.

 • Stream je naar een gewone Chromecast (versie 3 of ouder), dan werkt het in principe overal.
 • Stream je naar een mediaspeler of televisie met Android TV als besturingssysteem? Dan werkt het alleen als je op een internetverbinding van Ziggo zelf zit.

Credits: Header image door freestocks op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.