Ga naar de inhoud

Welke Chromecast kopen? (2024)

Chromecast met Google TV in drie kleuren

De Chromecast bestaat al een behoorlijke tijd en kent inmiddels meerdere versies. Maar wat is nu precies het verschil tussen al die versies? En als je een Chromecast van de eerste of tweede generatie hebt, moet je dan upgraden? Kortom, welke Chromecast moet je kopen in 2024? Ik vertel het je nu meteen.

Wat is de beste Chromecast?

Er zijn nu twee soorten Chromecast verkrijgbaar, de nieuwste Chromecast met Google TV HD uit 2022 (ook wel aangeduid met 2K) en de Chromecast met Google TV 4K uit 2021. Maar welk is nu het beste voor jou?

google chromecast met google tv HD productfoto

Chromecast met Google TV HD (2022)

 • Als 1080p (FullHD) streamen genoeg is
 • Mét afstandsbediening
 • Beste prijs

Chromecast (4) met Google TV en afstandsbediening

Chromecast met Google TV 4K (2021)

 • Als je 4K HDR wil streamen
 • Mét afstandsbediening
 • Beste beeldkwaliteit

Meer weten over de verschillen tussen deze Chromecast versies? Lees dan snel verder!

Wat is een Chromecast?

Een Chromecast is een klein formaat mediaspeler die je achter je televisie verstopt. Met een Chromecast is het mogelijk om eenvoudig films en series via je telefoon op je televisie te streamen. Dit noemen we casten. Het voordeel is dat je geen apart kastje naast of onder je televisie hebt staan en toch snel je favoriete films en series op een groot scherm kunt kijken.

Hoe werkt een Chromecast?

Een Chromecast sluit je aan op de HDMI-poort van je televisie. Daarnaast heeft het apparaat stroom nodig van een USB-poort of stopcontact. Vervolgens verbind je de Chromecast met je Wi-Fi en kun je via veel apps makkelijk streamen naar je televisie.

Op je telefoon zie je bijvoorbeeld een serie op Netflix. Via het cast-icoon kies je de Chromecast voor het afspelen van de aflevering. Deze start nu op je televisie. De telefoon kun je nu wegleggen, want de Chromecast streamt verder zelfstandig. Er wordt dus geen data van je telefoon gebruikt. Wel gebruik je je telefoon als je wilt pauzeren of stoppen.

De nieuwste Chromecast met Google TV heeft daarnaast ook eigen apps en afstandsbediening. Die is dus ook te bedienen zonder telefoon en werkt meer als een traditionele mediaspeler.

Geschiedenis van de Chromecast

De eerste Chromecast kwam in 2013 uit en was direct een succes. De eenvoud van aansluiten en goede ondersteuning van apps zorgden ervoor dat je van iedere televisie een smart tv maakt waarop je heel simpel Youtube of Netflix afspeelt. Daarnaast kun je die apps ook nog eens gewoon vanaf je mobiel bedienen, waardoor je geen extra afstandsbediening hebt of zelfs een computer nodig hebt. En dat allemaal voor het zachte prijskaartje van ongeveer 40 euro. Zelf heb ik vanaf het eerste moment een Chromecast en deze gebruik ik nog steeds met veel plezier op de tweede televisie.

In 2015 kwam Google met een update van de Chromecast. Tegelijkertijd werd ook de Chromecast Audio geïntroduceerd, waarmee je van gewone speakers een slimme streaming variant maakt. Een jaar later, in 2016, werd daar de Chromecast Ultra aan toegevoegd. In oktober 2018 bracht Google wederom een nieuwe versie uit voor de standaard uitvoering.

Eind 2020 werd de Chromecast met Google TV 4K aangekodigd. Het gemak van een Chromecast, maar dan op basis van het Android TV platform en met afstandsbediening! Hiermee gaat Google de directe concurrentie aan met alle populaire Android TV boxen. Dit is de directe opvolger van de Chromecast Ultra.

In september 2022 kwam er een nieuwe goedkope Chromecast uit. Dit is de Chromecast met Google TV HD. Deze nieuwste Chromecast is de opvolger van de Chromecast V3 en een goedkopere uitvoering van de Chromecast met Google TV 4K. Ook de goedkoopste Chromecast is nu voorzien van een afstandsbediening.


Chromecast met Google TV HD (2022) – de goedkoopste Chromecast

De goedkope Chromecast (soms ook aangeduid als Chromecast met Google TV 2K) is verkrijgbaar voor ongeveer 40 euro en doet in principe alles wat je van een streaming apparaat verwacht. Het apparaat sluit je aan op een HDMI-poort van je televisie en een stopcontact. Na de simpele setup kun je moeiteloos 1080p video (FullHD) van bijvoorbeeld Netflix of YouTube afspelen. Je kunt het apparaat, in tegenstelling tot zijn voorganger, bedienen met de meegeleverde afstandsbediening.

google chromecast met google tv HD productfoto

Wat is er nieuw aan deze versie?

 • Nieuw design, gelijk aan de duurdere versie
 • Makkelijk browsen via de Google TV interface
 • Afstandsbediening met spraakfunctie
 • Verbeterde 1080p FullHD beeldkwaliteit met HDR

Met een los verkrijgbare adapter kun je ook gebruik maken van een netwerkkabel, maar in mijn ervaring is een goede verbinding via Wi-Fi ruim voldoende voor deze Chromecast.

Waarom de Chromecast met Google TV HD kopen?


Chromecast met Google TV 4K (2021) – de beste Chromecast

Na veel geruchten was het in oktober 2020 eindelijk zover, de nieuwste Chromecast werd gelanceerd. Dit is de directe opvolger van de Chromecast Ultra. De belangrijkste wijzigingen zijn de toevoeging van het Android TV platform (al heet het nu Google TV) en de afstandsbediening.

Dit is goed nieuws, want het biedt toegang tot alle applicaties die op het platform aanwezig zijn. De vele Android TV boxen maken hier al een paar jaar gebruik van. Met deze nieuwe Chromecast kun je dus ook gebruik gaan maken van Kodi! De afstandsbediening maakt de streamer gebruiksvriendelijker voor bijvoorbeeld kinderen.

Chromecast met Google TV in drie kleuren

Niet meer gamen met Google Stadia

Stadia is de streaming gaming dienst van Google. Je hoeft dus geen games meer te installeren op een computer, maar speelt direct in HD of 4K-kwaliteit op je televisie. Google Stadia is opgegeheven.

Waarom de Chromecast met Google TV 4K kopen?


Verschillen Chromecast versies en specificaties

Hier vind je alle verschillen tussen de Chromecast met Google TV HD en 4K. Bekijk wat voor jou de beste Chromecast is.

SpecificatiesChromecast met Google TV HDChromecast met Google TV 4K
HDMIJaJa
Voedingvia usb-c netadaptervia usb-c netadapter
EthernetOptioneel via adapterOptioneel via adapter
ResolutieTot FullHD – 1080p op 60fps, HDR10+Tot 4K Ultra HD op 60fps, HDR10+, Dolby Vision
Wi-Fi – 5 GHzJaJa
Wi-Fi – 2,4 GHzJaJa
BluetoothJaJa
AfstandsbedieningJaJa
Ondersteunde besturingssystemenAndroid, iOS, Mac, Windows (voor castenAndroid, iOS, Mac, Windows (voor casten)
Android TV versie1212

Weet je nog niet zeker of de Chromecast de beste mediaspeler voor jou is? Lees dan alles over mediaspelers en weet wat belangrijk is voor je er een koopt.

Google Chromecast kopen?


Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de Chromecast.

 • Wanneer komt er een nieuwe Chromecast uit?

  Volgens de geruchten komt er in 2022 een nieuwe goedkope Chromecast uit. Dit wordt de opvolger van de Chromecast 3 en het kleine broertje/zusje van de Chromecast met Google TV. Deze nieuwe Chromecast zal waarschijnlijk ook draaien op Android TV en een afstandsbediening krijgen. De maximale resolutie zal waarschijnlijk 1080p zijn. De prijs zal rond de 40 euro liggen, net als de huidige Chromecast 3. Lees hier alles over de nieuwe goedkope Chromecast HD.

 • Hoe kan ik een Chromecast installeren?

  Ik heb een uitgebreide handleiding geschreven voor de Chromecast met Google TV. Voor de Chromecast 3 volg je het volgende stappenplan.
  1. Sluit de Chromecast 3 aan op de HDMI en USB-poort van je televisie.
  2. Zet de tv aan en kies het juiste HDMI-kanaal. Daarna zet je ook de Chromecast aan als dit nog niet het geval is.
  3. Zorg dat je telefoon verbonden is met het netwerk waarop je ook de Chromecast wilt koppelen
  4. Installeer de Google Home app en selecteer de nieuwe Chromecast in de app.
  5. Volg de stappen op het scherm.
  6. Start met streamen!

 • Wat kun je doen met een Chromecast?

  Een Chromecast wordt het meest gebruikt voor het streamen (ook wel casten genoemd) van films en series via apps als Netflix, Videoland of Disney+.

  Maar je kunt de Chromecast voor nog veel meer dingen gebruiken:
  – Muziek luisteren via bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Tidal
  – YouTube kijken of luisteren
  – Televisie (terug)kijken via Ziggo Go, NLZiet of NPO Start
  – Foto’s van je telefoon op televisie bekijken via Google Foto’s
  – Je eigen films en series kijken via Kodi (op de Chromecast met Google TV)
  – Games spelen uit de Play Store of via Google Stadia

 • Wat is de nieuwste Chromecast?

  Op dit moment is de Chromecast met Google TV HD de nieuwste Chromecast.

 • Moet ik mijn Chromecast upgraden?

  Als je al een Chromecast hebt, kun je je natuurlijk afvragen of je niet naar een nieuwer model moet upgraden. Er zijn een paar gevallen waarin je zou kunnen upgraden naar een nieuwer model.

  Heb je inmiddels een 4K of HDR televisie? Dan kun je upgraden naar de Chromecast met Google TV 4K om gebruik te maken van deze extra hoge kwaliteit.

  Heb je een Chromecast van de eerste of tweede generatie en wil je 1080p 60fps streamen? Upgrade dan minimaal naar de Chromecast met Google TV HD. Maar met de Chromecast met Google TV 4K ben je ook direct voorbereid op 4K.

  Is de Wi-Fi op de 2,4 GHz-band bij jou overbevolkt door je buren en wil je gebruik gaan maken van 5 GHz Wi-Fi? Dan zul je moeten upgraden naar een Chromecast met Google TV HD of Chromecast met Google TV 4K.

  Zijn bovenstaande situaties niet van toepassing en doet je huidige Chromecast het nog prima? Dan zou ik lekker blijven streamen met je huidige apparaat.

 • Hoe kan ik mijn Chromecast resetten?

  Doet je Chromecast helemaal niet meer wat je wil en zie je geen andere oplossing dan een volledige reset? Lees dan mijn stap-voor-stap handleiding voor het resetten van je Chromecast.

 • Wat is het verschil tussen Chromecast 2 en 3?

  De Chromecast 3 is zo’n 25% sneller dan versie 2. Daarnaast kan versie 3 FullHD content (1080p) afspelen op 60 frames per seconde, terwijl versie 2 niet verder komt dan 30. Dit kan een vloeiender beeld geven.

12 reacties op “Welke Chromecast kopen? (2024)”

 1. Bo Helsmoortel

  Hallo.wij hebben een flybox. Gaat de internet verbinding tussen de twee apparaten voor Chromecast te verbinden tv en smartphone.

  1. Zolang de smartphone en Chromecast op hetzelfde wifi netwerk zitten, zou het moeten werken. Ook bij een flybox

   Ik ken de flybox niet, maar volgens mij is het enige verschil dat het internet via 4G binnenkomt ipv via het vaste netwerk.

 2. Hoi, ff een simpel vraagje.

  welk type Chromecast heeft de gastmodus zodat ik zonder Wifi kan casten naar de tv.
  ik kan dit helaas niet vinden.

  met vriendelijke groet Jan.

  1. Voor zover ik weet hebben alle huidige versies die functie. Ik kan me zelfs herinneren dat de 1e Chromecast dit al kon.

 3. Ik wil Spotify gaan luisteren vanaf mijn gsm of laptop via mijn analoge versterker.
  Wat heb ik nodig om dit voor elkaar te krijgen en hoe installeer ik dat?
  Met vriendelijke groet,
  Giedo

  1. Vroeger was daar de Chromecast Audio voor, maar die wordt helaas niet meer gemaakt. Je zou kunnen kijken of je die via Marktplaats nog kan vinden?

   De huidige Chromecasts werken alleen via hdmi, dus dat gaat op een analoge versterker niet werken.

   Alternatief is een audiokabel van dubbele tulp naar 3,5 mm. Maar dan moet er een apparaat (bijv de laptop) via die kabel aan je versterker gekoppeld zijn. Dat geeft iets minder vrijheid en gemak.

  2. Carmen Grooten

   Ik heb een fitness programma op mij samsung telefoon, om groter beeld te hebben zou ik dit graag willen spiegelen naar een ouder tv scherm. Deze tv heeft geen usb aansluiting wel de volgende aansluitingen:
   Hdmi. Vga. Pc audio. Scart. Earphone. Coax. Y. Pb. Pr. CVBS. R. L. RF
   Is het mogijk dit voor elkaar te krijgen? Ben zeer benieuwd.

   1. Met een chromecast zou dat moeten lukken. Die sluit je aan op de hdmi aansluiting. Je kunt dan het beeld van je telefoon casten naar de Chromecast

 4. Ik heb een chromecast3 gekocht om EHFTV tekunnen kijken op tv en op de site staat het chromecastsymbool maar als ik daar op druk gebeurd er niets terwijl bij You Tube het wel gaat.
  Wat kan er eigenlijk fout zijn?

  1. Als YouTube wel werkt, ligt het niet aan de Chromecast of je telefoon. Denk eerder dat de fout dan bij EHFTV ligt.

 5. Ik woon in het buitengebied en heb internet via de telefoonkabel. Op zich werkt dat prima. Met name als ik Formule 1 stream (via ziggo go app) hapert het beeld (buffer) regelmatig en is het beeld onzuiver, vermoedelijk door het grote aantal gebruikers op dat moment? Als ik gewoon een film of een serie stream heb ik geen enkel probleem.
  Ik maak gebruik van een google chromecast V3 (€39) Maakt het verschil en zou de beeldkwaliteit beter zijn als ik gebruik zou maken van de nieuwere Google chromecast TV 4? (€79j

 6. Monique A. de Hoog-Arendsen

  Beste,
  Ik snap er niets meer van. Mijn 2018 chromecast werkte altijd vlekkeloos, maar als ik nu vanuit google wil streamen kan dat alleen zonder geluid. Og ik moet gaan betalen. Enig idee hoe ik dit kan omzeilen?
  Viaplay doet het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.