Ga naar de inhoud

Xiaomi Mi Box S vs Chromecast met Google TV: welke is beter?

xiaomi mi box s

In oktober 2020 kondigde Google de nieuwe Chromecast met Google TV aan. Door de toevoeging van het Android TV platform en een afstandsbediening loopt Google’s eigen apparaat ineens veel meer in de pas met andere Android streaming boxen op de markt. Eén van de populairste streaming boxen op basis van Android TV is de Xiaomi Mi Box S.

Er zijn veel overeenkomsten, zelfs de prijzen zitten dicht bij elkaar. Dan volgt natuurlijk vanzelf de belangrijke vraag: welke is nu beter? Wat is de beste Android streaming box onder de 80 euro?

Uiterlijk en design

De Mi Box S is een klein zwart kastje dat je in of op je tv-kast kunt plaatsen. Aan de achterkant vind je aansluitingen voor de voeding, een audio uitgang, USB 2.0 aansluiting en HDMI 2.0a.

De Chromecast is wederom een apparaat geworden dat je achter je televisie hangt, direct aan de HDMI-aansluiting. De Chromecast is leverbaar in 3 verschillende kleuren, maar daar zie je normaal gesproken dus weinig van. Naast de korte HDMI-kabel vinden we alleen nog een USB-c-aansluiting op het apparaatje.

De afstandsbediening

Zoals in de inleiding al benoemd hebben beide apparaten een afstandsbediening. Voor de Chromecast is dit nieuw, omdat eerdere versies nooit een afstandsbediening hadden. Deze bediende je met je telefoon.

Als we de twee afstandsbedieningen vergelijken zien we veel overeenkomsten. Beiden bevatten een knop voor Google Assistent en een sneltoets voor Netflix. De afstandsbediening van de Chromecast heeft ook nog een sneltoets voor YouTube, deze kun je zelf nog aanpassen naar bijvoorbeeld YouTube Kids.

De afstandsbediening voor de Mi Box S is altijd zwart, maar die van de Chromecast heeft dezelfde kleur als de Chromecast zelf. Zoals gezegd kun je kiezen uit 3 kleuren, als in Nederland tot nu toe alleen de witte versie te koop.

chromecast met google tv kleuren

Specificaties

De specificaties zijn redelijk vergelijkbaar. Wel heeft de Chromecast een nieuwere processor die ook nog eens iets hoger geklokt is.

Xiaomi Mi Box SChromecast met Google TV
ProcessorQuad-core Amlogic S905X @ 1.5 GHz (ARM Cortex-A53)Quad-core Amlogic S905D3 @ 1.9 GHz (ARM Cortex-A55)
GrafischMali-450 MP3Mali-G31 MP2
Werkgeheugen2 GB2 GB
Opslag8 GB8 GB
(4 GB beschikbaar)
BesturingssysteemAndroid TV 9Google TV (Android TV 10)
Wi-Fi2.4 GHz / 5 GHz2.4 GHz / 5 GHz
ResolutieFull HD (1080p)
4K Ultra HD
Full HD (1080p)
4K Ultra HD
HDRJaJa
CastenJa, als apparaat aan staatJa, altijd

Nadelen

De Mi Box S is de opvolger van de Mi Box. Maar behalve 4K-ondersteuning en een update naar Android TV is er feitelijk weinig veranderd aan het apparaat zelf. Dit zorgt ervoor dat zware 4K-bestanden vaak niet soepel afspelen, terwijl dit wel beloofd wordt.

Een ander nadeel is de casting functionaliteit. Je kunt eenvoudig video en muziek naar de Mi Box S casten, maar dan moet de box wel aan staan. En dat is een groot verschil met de Chromecast, die zichzelf automatisch inschakelt als je begint met casten.

Het grootste nadeel van de Chromecast is dat deze momenteel nog niet in Nederland te koop is.

Xiaomi Mi Box S vs Chromecast met Google TV: welke kopen?

Beide apparaten zijn (straks) rond de € 70 te koop. Voor dat bedrag is de Chromecast met Google TV absoluut de beste deal. Voor 1080p Full HD streamen voldoen beide apparaten, maar de Mi Box S laat serieuze steken vallen als het aankomt op 4K streamen. Dit levert teveel problemen op. De Chromecast doet dit echter moeiteloos, navigeert daarnaast soepeler door de menu’s en ondersteunt casten net zo goed als alle eerdere versies.

De laatste pluspunten van de Mi Box S ten opzichte van de Chromecast Ultra, de afstandsbediening en Android TV, zijn nu door Google weg genomen. En daamee is de Android box van Xiaomi buiten spel gezet.

Met andere woorden, wil je een Android streaming box onder de 80 euro kopen? Ga dan voor de Chromecast met Google TV.

Chromecast met Google TVBekijk op bol.com
Xiaomi Mi Box SBekijk op bol.com

3 reacties op “Xiaomi Mi Box S vs Chromecast met Google TV: welke is beter?”

 1. M. VOR der Hake

  Ip de Minix kan natuurlijk wel een harde schijf aangesloten worden hetgeen niet mogelijk is op de Chromecast waardoor je geen films en media kan afspelen vanaf de harde schijf.

  1. Dat is een goed punt. Als dat een eis is valt de Chromecast inderdaad af.

   Heb je echter een gedeelde netwerkschijf of NAS thuis draaien, dan kan de Chromecast deze bestanden via het netwerk streamen.

   1. Je kan wel een powered hub op de Chromecast met Google tv aansluiten. Dan kan je wel USB schijven en zelfs ethernet gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.